“Wrokomang, lantimang, pinamang, me joku unu ne pina. Me fresteer unu nanga a dey foe unu echte wrokomang organisatie. Nooit we fet tegen yu. Nooit unu de tegen yu en nooit unu ne prati yu”, zo begon Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienarenorganisaties zijn toespraak tijdens de Bijzondere Assemblee van de Ledenraad van de CLO, in verband met het 45-jarig bestaan van de organisatie. Tijdens deze bijeenkomst werden de aanwezige leden voorzien van een document, waarin het wensenpakket van de CLO, dat aan de regering zal worden aangeboden, is opgenomen. Het document telt 11 eisen, die de positie van de landsdienaar in Suriname zullen moeten verbeteren.
Loonsverhoging, versterking koopkracht en 1 beloningssysteemDe CLO eist koopkrachtversterking middels loonsverhoging. Tijdens elke regeerperiode wordt de koers gedevalueerd of gedeprecieerd. Als vakbeweging is er nooit een standpunt hiertegen genomen. Vandaar de CLO de stopzetting van dit verschijnsel eist. Bij de uitvoering van dit model wordt er slechts rekening gehouden met de koersverliezen. Andere verhogingen, zoals die van stroom en water en indien andere nog uitgevoerd zullen worden, daarvoor moet het verlies van de koopkracht apart gecompenseerd worden. Men eist ook aanpassing van het beloningssysteem. De regering moet er niet voor zorgen dat er loononeerlijkheid is. Volgens bestuurslid Michael Miskin moet de regering werken aan 1 loonreeks voor alle ambtenaren. Wie geen ambtenaar wil zijn, moet dan uit het systeem gaan.
Belastingverlichting, aanpassing fiso en huisvesting regelen
Men eist ten derde belastingverlichting. Bij de invoering van omzetbelasting had de regering beloofd dat er een verschuiving zou plaatsvinden van directe naar indirecte belastingen. Echter bleef de overheid, tot heden, loonbelasting innen. De CLO eist verder aanpassing van het beloningssysteem fiso, verbetering van de positie van de gepensioneerden, bijstellen van het vakantiegeld van 96% naar 100%, verbetering van de gezondheidszorg, ordening in de van staatswege opgerichte rechtspersonen, bijstelling van algemene toelagen, invoering van ambtenarentoelagen, huldiging van jubilarissen vanaf 10 dienstjaren en de regering moet de huisvesting van landsdienaren regelen.
De minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, reageerde niet op het wensenpakket van de CLO. Hij meent daar geen mandaat voor te hebben. Hij gaf wel aan dat wij aan de vooravond staan van de presentatie van het crisisbeheersingsplan door de president, waar er naar wordt uitgekeken.
Gebelgd over BvL
Hooghart is zeer gebelgd over de wijze waarop de Bond van Leraren (BvL) beweegt binnen het centraal beloningssysteem. Hij vergeleek de BvL met de schaamteloze Europese beschaving. “Sma e teken overeenkomst en tra dey deng broko ing”, zei Hooghart. “No mek deng politkek mang nange deng gespleten karakter prati unu fu mek unu fetie na lek in Guyana. Een volk kan niet bestaan als het zichzelf verliegt. Wij verliegen onszelf in dit land. We zijn inderdaad in een dip terecht gekomen en dit is niet de eerste keer. Iedereen gaat uit op geld. Wij hadden die fout ook gemaakt. Wij hadden 40% loonsverhoging gevraagd. Voor wij die 40% kregen, was het gedevalueerd. Ik als CLO wil dat niet meer doen. Als wij geld geven, moet het als koopkracht kunnen dienen. Als CLO onderhandelt, onderhandelt de CLO voor iedereen”, stelt Hooghart. Volgens de bondsman is de onderhandelingskracht van de BvL niet wat het wezen moet. Hij vergeleek de CLO-onderhandelingspositie en de resultaten daarvan met die van de BvL, welke voor de BvL in beginsel altijd mindere resultaten leverde. “CLO hoor dialoog in a kondre dja. If CLO no ben hoor dialoog, zelfs Ravaksur bo bos. Alle feti na CLO feti ini a kondre”, aldus Hooghart.
Kavish Ganesh