De wisselkoers, alsook het wisselkoersbeleid moeten zondermeer worden omgebogen, ten einde verdere verpaupering en verarming van de burgers te voorkomen. Indien dit fenomeen blijft aanhouden en er geen veranderingen erin komen, dan zal het volk verder er onder lijden. Het is alom bekend, dat geld jaarlijks iets minder waard wordt door prijsstijgingen en inflatie. Het is de hoogste tijd dat het tij gekeerd wordt anders wordt de economische recessie nog nijpender. De minister van Justitie & Politie, Mr. J. van Dijk-Silos heeft terecht gesteld, dat de huidige situatie bijzonder explosief te kwalificeren is.
Met een reserve van bijkans 1 miljard USD wordt verwacht dat de dollarkoers nog hoger zal komen te liggen. Een sterke dekking van de nationale munteenheid ontbreekt. Hopelijk zal het de regering lukken om de koers omlaag te drukken. De CBvS is wel goed bezig door de goudreserve op te krikken door opkoop van goud. Het gevaar van het leenplafond was reeds te voorzien en als de regering het plafond verder gaat verhogen, dan is het hek van de dam. Wij moeten ervoor waken om niet in een spiraal van leningen te geraken.
Corruptie heeft tevens ertoe bijgedragen, dat de huidige economische recessie is ontstaan. De gelden verkregen uit olieproductie, bauxiet, goud, hout, visserij etc. zijn niet goed besteed.
Er is veel verspild, terwijl men moest besparen en de productiesectoren verder ontwikkelen.
Wat wil de regering c.q. de CBvS bereiken met de valutaveilingen? Wordt hierna de koers gestabiliseerd of juist verhoogd? Wij zien dat na vier valutaveilingen de situatie voor geen cent is veranderd en steeds erger is geworden; het gewenste resultaat heeft niets opgeleverd.
President D.D. Bouterse wil de koers naar beneden krijgen, maar hij verklaart niet volgens welk model en hoe dat gerealiseerd zal en kan worden. Misschien moet het Alternatiefkorps een glazenbol met de nodige trucjes voor hem aanschaffen. Als we niet uitkijken en doorgaan met verspilling en onnodige benoemingen, dienstreizen en aanschaffingen van allerhande zaken, dan vrees ik dat de koers heel spoedig op 10 SRD voor de Euro zal komen te staan.
Met welk oogpunt zijn de cambio’s in het leven geroepen? Zijn het geen uitgangswegen voor witwaspraktijken, net als bepaalde autohandelaren en casino’s? Op de naleving van de voorwaarden van de cambio’s moet veel strenger worden gelet, ook de nodige transparantie moet niet ontbreken. Het is onbegrijpelijk waarom Suriname gekozen heeft voor het systeem van de cambio’s. De handelingen die hier worden gepleegd, kunnen beter door de handelsbanken worden gedaan. De controle en het toezicht op de banken zijn transparanter en adequater en er is haast geen sprake van malversatie of van fraude.
Zodra er in een land cambio’s zijn, zal dat inhouden, dat de koers toeneemt en witwaspraktijken nooit gaan ophouden. Aan deze uitlaatklep voor allerlei doeleinden kan een halt worden toegeroepen door de cambio’s te sluiten. Wie durft dat te doen? Een uitdaging voor onze president om de koers te stabiliseren en de banken in hun oude staat te brengen en de cambio’s te sluiten. Als dag en nacht veranderen, zo zal ook eens de situatie in ons Suriname veranderen.
Roy Harpal