Op zaterdag 16 april 2016 is het tweedaagse Huisartsencongres van start gegaan in Hotel Torarica. Deze is georganiseerd door Wouter van Kempen in samenwerking met de Universiteit van Nijmegen. Tijdens het congres hebben diverse artsen en huisartsen een 8-tal workshops gevolgd. Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid, die het congres officieel geopend heeft, stelde dat het begrip ‘huisarts’ een erg belangrijk begrip is in Suriname. De huisarts is de eerste persoon, die constateert als er iets mis is aan de gezondheid en kan daarbij indien nodig de patiënt doorverwijzen voor verdere behandeling. Vandaar dat men stelt dat de huisarts in zijn geheel en de rol die hij vervult vooral afhangt van de band die hij heeft met de patiënt om deze zo goed mogelijk te begeleiden. Vorig jaar is het initiatief genomen te starten met de huisartsenopleiding in Suriname. Het ligt in de bedoeling dat huisartsen die het vak uitoefenen de mogelijkheid krijgen zich verder te scholen. “Nascholing is een concept dat verplicht gesteld moet worden. Artsen moeten ‘up to date’ blijven van zaken. Ook is het een mogelijkheid de gap te vullen, die veelal geconstateerd wordt door toeristen wanneer zij gebruikmaken van de gezondheidssector binnen Suriname. Er moet zeker bekeken worden hoe de gap in belevenis verkleind kan worden”, aldus minister Pengel.
Huisarts moet beter worden in overleggen en begeleiden
Eddy Wong Chung, directeur van het Huisartsen Instituut Suriname (HIS), geeft met trots aan dat de huisartsenopleiding anno 2016 een feit is, hoewel enkele juridische zaken en de wetgeving rondom de opleiding nog niet gefinaliseerd zijn. De situatie zoals het nu uitziet volgens Wong Chung, is dat de huisartsenopleiding al operationeel is. De trainers zijn al getraind en er zijn nu ongeveer 12 trainers, die de opleiding kunnen verzorgen. De artsen en huisartsen die zich willen opgeven, kunnen dat gerust doen. De opleiding duurt 1 jaar en behelst het verbeteren van zaken binnen de medische zorg, waaronder consultatietechnieken, diagnostiek, begeleiding, prescriptie en verwijzingen. Het ligt in de bedoeling dat de getrainde arts beter wordt in het overleggen en beter begeleiding biedt. Dit moet ertoe leiden dat de wachttijd gereduceerd wordt en de bereikbaarheid en de dienstregeling verandering ondergaat.
Edward van Eer, directeur van de Mediche Zending, heeft vanuit het werkgebied van de Medische Zending de noodzaak van beter opgeleide artsen en huisartsen belicht. Het werkgebied van de Medische Zending ligt in het geven van eerstelijn gezondheidszorg in het binnenland. De Medische Zending opereert in 5 regio’s, waaronder Regio Oost, regio Brokopondo, Regio Boven Suriname, Regio Midden Suriname en Regio West Suriname. Er worden daarbij dorpen aangedaan met 500 tot 5000 inwoners.
De motivatie in het trainen van de in dit geval de Primary Healthcare Artsen (PHA) ligt in het feit dat geconstateerd is dat artsen niet voldoende voorbereid zijn ten aanzien het werkdruk die zicht in de districten of binnenland voordoet. “Je komt in een dynamisch werkveld, waarbij men op en neer moet reizen van gebied tot gebied. Dat vereist een zekere vorm van flexibiliteit. De afwezigheid van hulpmiddelen vereist dat men ook heel inventief moet zijn. Daarbij komt ook bij kijken dat het begrip welzijn binnen de gemeenschap verschilt van datgene dat de medische voorschriften voorhouden. Als arts moet men dus rekening houden met al deze zaken”, stelt Van Eer. Van de ressortartsen wordt kortom verwacht dat zij leiding geven aan de gezondheidsassistenten, die in het gebied verblijven, toezicht houden op de medische posten, preventieve programma’s ontwikkelen en zorgdragen voor de logistieke voorzieningen.