Ex-minister Raghoebarsingh medeverantwoordelijk vernieling rijstsector

De Surinaamse rijstdeskundigen en super beroepsconsultants, adviseurs van bijna alle ministers van LVV, de heren Arthur Zalmijn en Ir.Winston Ramautarsingh, hebben mede het initiatief genomen om een Rijstcongres te organiseren op 15 april 2016 te Paramaribo en daarna in het district Nickerie. Een nationale rijstconferentie, aangevuld met deskundigen van Guyana en Vietnam, moet resulteren in strategische doelen en plannen om de sector in Suriname voor een definitieve ondergang te behoeden. In min of meer gelijke staatsfinanciële economische crisissituatie hebben wij in 1986 een algemeen nationaal seminaar Republiek Suriname gehad met superdeskundigen. De participanten aan dit congres waren toen o.a. minister Herrenberg (Buitenlandse Zaken), commandant D. D. Bouterse, diplomaat Heidweiller, W. de Miranda, Henk Alimohamed en Riek Arron.
De rijstdeskundigen, adviseurs en consultants Arthur Zalmijn en Ramautarsingh waren eveneens samen met o.a. ex-VHP-minister Keremchand Raghoebarsingh van LVV, A. Graanoogst, Badrisein Sital de leidende rijstdeskundigen in de van staatswege ingestelde Staatscommissie Rijst (SCR), met als doel ‘Ordening bedrijfskolom Rijst’. In 1988 heeft deze commissie een driedelig rapport uitgebracht om de toen dreigende ondergang van de rijstsector te stoppen.
In 2002 (VHP-ministerschap Gangaram Panday) verricht een Italiaans consultantbureau in opdracht van en betaald door de Europese Unie een zeer diepgaand onderzoek en dit bureau komt met een zeer lijvig rapport over de rijstsector Suriname. Opvallend is dat in dit rapport vermeld staat dat Suriname nooit de nodige investeringen regelmatig heeft gedaan om de rijstsector een behoorlijke lift te geven….en nooit heeft geordend met wetgeving en regels (Agrarische wet).
In de periode 2000 -2010 (tien jaar lang) heeft de politieke partij VHP het ministerie van LVV mogen beheren en twee VHP-ministers aangeleverd: Gangaram Panday en de econoom (super Einstein brein) tevens rijstdeskundige drs. Keremchand Raghoebarsingh. Adviseurs en consultants (betalingen in USD en Euro’s) van deze ministers waren toen dezelfde heren het duo Zalmijn & Ramautarsingh………
De VHP-Landbouw-ministers hebben zich toen ingezet om de rijstboeren enkele malen staatssubsidie te geven (niet bij wet geregeld en vastgesteld) om hun te helpen zichzelf te redden. Verder met schenkingsmiddelen van Nederland en de Europese Unie de infrastructuur, rijstproductie en organisatie, opleiding boeren ‘helpen’ verbeteren. Consultants hebben hierbij dikke boterhammen mogen verdienen. Op het ministerie van LVV en het ministerie van Plos zijn vanaf 1975 kasten vol consultantsrapporten over de rijstsector/agrarische sector te vinden. Alles in USD en euro’s’ door de Staat Suriname aan peperdure consultants betaald.
Onderzoek hoeveel van deze consultantsrapporten over onze agrarische sector (rijst) daadwerkelijk zijn uitgevoerd.
Rijstsector free for all tijdens Raghoebarshingh
De VHP-ex-minister Keremchand Raghoebarsingh heeft in zijn ambtsperiode (2005-2010) de rijstsector volledig geliberaliseerd; een free for all situatie. Het gevolg hiervan is nu goed te zien en goed te voelen: de totale vernietiging van de rijstsector.
De rijstboeren waren altijd en zijn nu nog steeds overgeleverd aan het marktmechanisme van vraag en aanbod en de wereldmarktprijs (exportprijzen). De rijstboeren waren en zijn nog steeds volledig afhankelijk van en overgeleverd aan de padie-opkopers, verwerkers en exporteurs. Laatstgenoemden bepalen de padie opkoopprijs naar willekeur, kopen padie van de producenten met wurgcontracten en naar willekeur en betalen de rijstboeren wanneer het hun goed schikt, wanneer zij willen. Er is God noch gebod om de rijstboeren te beschermen.
Particuliere bankinstellingen financieren de opkopers, verwerkers en de exporteurs volledig. De rijstsector is aan vernietiging toe. Maar padie-opkopers, verwerkers, exporteurs plegen nog steeds miljoenen investeringen in uitbreiding en bouw van pelmolens, loodsen en particuliere (eigen) havenfaciliteiten langs de Nickerierivier, wagenpark, kantoren, vliegvelden met vliegmachines, vorstelijke kapitale woonhuizen, peperdure luxe voertuigen enz…Hebben miljoenen waardevolle bezittingen, eigendommen en bedrijven in binnenland en buitenland. Opbrengsten en winsten van de Surinaamse rijstsector? Aangeleverd door de producent/rijstboer?
De rijstdeskundige Soedeschand Jairam heeft in zijn publicaties deze week in de media genoegzaam met feiten en cijfers bewezen en aangetoond wat de oorzaken zijn van de vernietiging van de rijstsector o.a., slecht bestuur en slecht beleid, geen nodige onderhoud in infrastructuur en watervoorzieningen, waterhuishouding, moordende prijsverhogingen van brandstof en inputs, moordende gestegen valutakoersen, wanbetalingen zijdens padieopkopers, verwerkers, exporteurs, zeer hoge bankkosten(rente) voor landbouw leningen ,zeer lage opkoopprijzen van padie met bijbehorende notoire wanbetalingen van opkopers, enz.
Geen enkel minister van LVV, geen enkele regering heeft vanaf 1975 de rijstsector met wetgeving en regelgeving (Agrarische wet) een productieve, een beschaafde, werkbare, rechtvaardige ordening gegeven, gerealiseerd. Nooit een van staatswege opgelegde, gecontroleerde en gestuurde georganiseerde samenwerking, productschap van alle actoren (overheid-producent-opkopers). Zij hebben allen van staatswege de rijstboeren/ rijstproducenten altijd overgeleverd aan de grillen en grollen van zeer machtige, zeer kapitaalkrachtige padie-opkopers, verwerkers en exporteurs.
Rijstdeskundigen Zalmijn en Ramautarsing: Wat is nieuw onder de zon? Wat zal de nieuwe rijst- horizon zijn en worden? Met welk beleid, strategische doelen en plannen (consultants rapporten)? Met welke peperdure consultants en hun rapporten? Een rijstconferentie met zeer veel rapporten van super rijstdeskundigen zonder daadwerkelijke uitvoering in bestuur en beleid?
Leendert Doerga

error: Kopiëren mag niet!