TCT kan actievoerend luchtvaartpersoneel niet overtuigen

De Werknemersorganisatie Luchtvaartdienst (WOL) en het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) hebben woensdag om de tafel gezeten om te zoeken naar oplossingen van knelpunten, die hebben geleid tot vakbondsacties. De actie werd onder andere ingegeven door ontevredenheid over het uitblijven van het in orde brengen van de rechtspositie van de werknemers, de kledingtoelage, onveiligheid op de werkvloer, afhandeling van overuren en de verzelfstandiging van de luchtvaartdienst.
Voorzitter Hugo Blanker van de Confederatie van Landsdienarenorganisaties (COL) zegt dat de tijdens de onderhandelingen stappen zijn gezet, die oplossing van de problemen dichterbij brengen, maar dat had voor de algemene ledenvergadering, die op woensdag werd belegd, onvoldoende resultaat om de actie op te heffen. De toezeggingen gedaan door minister Andy Rusland hebben het vertrouwen van de leden nog niet kunnen winnen, aangezien het maar al te vaak gebeurt dat gemaakte afspraken niet worden nagekomen.
De vergadering besloot niet mee te gaan met het verzoek van de bewindsman om de actie niet op te heffen, maar aan te houden. Het kostte het bondsbestuur enige overredingskracht om de leden te overtuigen niet tot het verscherpen van de actie over te gaan. De leden staken hun bezorgdheid niet onder stoelen en banken over het niet kunnen in- en uitvliegen naar het binnenland, omdat de vliegmaatschappijen het personeel weigeren te vervoeren vanwege wanbetaling door de overheid. Hierdoor strandt het personeel in het binnenland. In geval van calamiteiten zoals ongelukken en ziekte kunnen de werknemers geen kant op. Komt bij kijken dat de medische voorziening door de crisis bij lange na niet is wat het wezen moet. Een verhitte werknemer merkte op: “Wij kunnen het met ons leven bekopen.” Door de betalingsperikelen komt de bevoorrading van de arbeiders ook in gedrang.
De vliegmaatschappijen zorgen ook niet meer voor de bevoorrading. De ontevredenheid wordt onder andere gevoed door het uitblijven van het in orde brengen van de rechtspositie van de werknemers, de kledingtoelage, afhandeling van overuren en de verzelfstandiging van de luchtvaartdienst. De onveilige condities waarin airstrips zich bevinden, zorgen bovendien voor groeiende bezorgdheid. Het personeel verwijt het ministerie van TCT van onverschilligheid in haar optreden. Voorzitter Hugo Blanker van de Confederatie van Landsdienarenorganisaties (COL) zegt dat minister Andy Rusland heeft toegezegd om de toegezegde schriftelijke bevestiging van gemaakte afspraken spoedig te zullen nakomen. De COL heeft de WOL daarom gevraagd de minister nog even de tijd te geven om zijn belofte na te komen. Daarmee werd tegenstribbelend ingestemd. De werknemers zeggen al genoeg te lijden te hebben onder de economische crisis, die zwaar drukt op hun schouders en met de dag erger wordt.

error: Kopiëren mag niet!