Suraj Sahadewlal: “Die man liegt”

De Particuliere Lijnbusorganisatie (PLO) zit al jaar en dag met hetzelfde probleem. Om de vijf tot zes maanden komen de bushouders met klachten van achterstallige uitbetalingen van subsidiegelden vanuit richting de overheid. Een groot deel van de bushouders betwijfelt de competentie van het bestuur van de PLO en zeker van de voorzitter. Vooral de verdraagzaamheid en corruptiegevoeligheid van het PLO-bestuur wordt besproken. In dit verband heeft een groep van de bushouders het Actie Comité Belangenbehartiging Particuliere Lijnbushouders opgericht. Vanavond houdt het comité een vergadering over de financieel monetaire situatie van het land, die direct invloed uitoefent op hun inkomen en de ongeschiktheid van de PLO als de vertegenwoordiger van de particuliere bushouders om met de overheid te onderhandelen.
Het bestuur wordt ook beschuldigd van niet transparant beleid en voortrekkerij bij de uitbetalingen. “Wij hebben leden. Wanneer er op een algemene ledenvergadering besluiten worden genomen, moet ik dat accepteren. Wanneer wij vragen als er geduld kan worden opgebracht en men ja zegt, kunnen wij niets anders doen dan afwachten”, stelt PLO-voorman John Mahadewsingh. Het beginsel van geen transparantie bij het uitbetalen van subsidies en het tewerk gaan met ‘names and faces’ wordt ontkracht door Mahadewsingh. Volgens hem wordt een ieder die zich aanmeldt voor zijn compensatie, uitbetaald. De ontvanger tekent ook op drie bonnen, die voor verantwoording van de betaling worden gebruikt.
PLO is geen belangenorganisatie, maar betaalorganisatie
Volgens Suraj Sahadewlal van het actiecomité zijn er voldoende modellen om de bushouders te helpen overleven. “Wij kunnen uit deze situatie geraken zonder financieel moordende maatregelen te treffen”, stelt Sahadewlal. Echter zou het PLO-bestuur daar niet aan willen werken, gezien zij er geen belang bij zou hebben. PLO wordt betaald voor het op nahouden van de administratie. Dat komt volgens de PLO-voorman per maand op een bedrag van SRD 4000 neer. Naar zijn mening is er daar geen vuiltje aan de lucht, gezien de PLO ook kosten maakt.
“De PLO bestaat uit tientallen geregistreerde leden, terwijl er meer dan 1200 vergunninghouders zijn. Hoe kan de PLO nu namens de bushouders optreden?”, vraagt Sahadewlal zich af. De PLO is volgens Sahadewlal momenteel in plaats van een belangenorganisatie een betaalorganisatie.
Mahadewsing hiermee geconfronteerd, zegt het volgende. “Iedereen is lid. Iedereen die hiernaartoe komt om subsidie te ontvangen, is geregistreerd. Het probleem daagt op wanneer er wordt gekeken naar wie contributie betaalt. Mensen zijn gauw geneigd om te zeggen dat wij hier niets doen. Ons kantoor is elke dag open. Als men denkt de organisatie groter te willen maken, moet men ook de plichten nakomen”, stelt Mahadewsingh.
“Die man liegt”, stelt Sahadewlal. “Er zijn in het verleden verzoeken ingediend om lid te worden van de PLO, maar er wordt niet op gereageerd. Waar is ooit aan de leden bekendgemaakt dat zij geregistreerde leden zijn? Is hen ooit voorgehouden dat zij verplicht zijn contributie te betalen?”, aldus Sahadewlal. Beide partijen beleggen vandaag vergaderingen. De PLO naar aanleiding van de reactie van de regering en het comité naar aanleiding van de zwakte van de PLO. Volgens het comité houdt de PLO haar vergadering opzettelijk op dezelfde dag, om hun vergadering te boycotten. Echter zal moeten blijken hoeveel leden op de vergadering van de PLO komen opdagen, gezien het comité meent de meerderheid aan haar kant te hebben.

Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!