Health in all Policies (Hiap) is door de Paho (Pan American Health Organization) en de WHO (World Health Organization) ontwikkeld. Hiap is een benadering ten aanzien van de volksgezondheid die onder verantwoordelijk valt van niet alleen het ministerie van Volksgezondheid , maar onder alle 17 ministeries. Het ministerie van Volksgezondheid en het kabinet van de vice president van Suriname accomoderen het proces.Tijdens een workshop die gisteren heeft plaatsgevonden, zijn er namelijk 8 werkgroepen samengesteld die 24 beleidsvoorstellen hebben geformuleerd en gepresenteerd. Er hebben twee stemmingsronden plaatsgevonden waarbij uit de voorgestelde beleidsvoorstellen er 8 zijn gekozen. In de tweede ronde zijn deze gekozen 8 teruggebracht naar 6 beleidsvoorstellen. De volgende fase is namelijk over te gaan tot de implementatie van deze beleidsvoorstellen. De 6 gekozen beleidsvoorstellen zijn Onderwijs en Werkgelegenheid, Ruimtelijke Planning en Organisatie, Bebouwde Omgeving, Geintegreerde Aanpak op het niveau van Gemeenschap en Huishouden, Verbruiksartikelen en Training en Werkgelegenheid.
De tweede workshop staat gepland op 10 augustus 2016 waarbij de 6 beleidsvoorstellen weer gepresenteerd zullen worden, maar in een verfijndere vorm. De twee beleidsvoorstellen die niet door de stemmingsronden zijn gegaan, zullen worden bijgeschaafd en als nog weer in stemming gebracht worden. Bij de selectie van de 6 beleidsdoelen is onder ander gekeken naar de haalbaarheid van het project, er moest duidelijk uitgelegd worden wat de aanpak moest zijn, is het van invloed op de welzijn en hoe de verschillende sectoren erbij betrokken kunnen worden .
“De Hiap is vorig jaar gestart met dit proces, nadat het besef niet alleen in Suriname, maar wereldwijd steeds meer groeide, dat andere sectoren buiten Volksgezondheid ook nodig zijn om een toename van de gezondheid en welzijn te bewerkstelligen”, verklaart Maureen Wijngaarde-van Dijk (Secretariaat Hiap Monitoringstrategie Groep en waarnemend directeur van het ministerie van Volksgezondheid. “Het beleid van andere ministeries moet ook gericht zijn op gezondheid. Er zijn in dat kader eerst trainingssessies geweest met de leidingen van de ministeries waarbij het concept met betrekking tot health policies zijn geintroduceerd. Er is daarna een quick-scan gemaakt door een internationale en een nationale consultant waarbij gekeken is naar de ongelijkheden binnen de gezondheidszorg. Er is middels participatie van deelnemers data verzameld en een analyse gemaakt zodat men kon komen op 15 ziektebeelden die ons land het meest belasten. Van daaruit is er onderhandeld over beleidsgebieden die moeten maken dat je die ziektelast kan verminderen. Uiteindelijk wordt gestreefd om tenministe drie van de gepresenteerde beleidsvoorstellen uit te voeren. In november 2017 zal er een Nationaal Health Forum georganiseerd worden, waarbij de nadruk gelegd zal worden op de gezondheid van Surinamers: Hoe gezond is Suriname en wat is er bereikt op het gebied van gezondheidszorg. Er zal daarbij ook een rapport opgesteld worden waarin bepaalde cijfers gepresenteerd zullen worden.”