De overheid is momenteel bezig de calculaties uit te voeren voor de verhoging van de energietarieven, omdat het IMF dat zou hebben geëist. Deze informatie kreeg Dagblad Suriname van zeer betrouwbare bronnen. Vernomen wordt dat de tarieven van de SRD 0.35 richting rond de SRD 0.90 zullen stijgen. Het tarief is vooralsnog niet statisch, maar zal in ieder geval met meer dan 100% worden verhoogd. Deze verhoging zal waarschijnlijk ook gefaseerd worden doorgevoerd. Het ligt in de verwachting dat op 1 januari 2017 de verhogingen volledig zijn doorgevoerd.
IMF zou hebben geëist dat de overheid de elektriciteit niet meer subsidieert voor de burgers. De NV Energiebedrijven Suriname beklaagt zich erover dat door de recente koersontwikkelingen, de situatie is verergerd. Ongeveer 85 procent van de kosten die het bedrijf maakt voor de garantie van de energielevering, bevat een dollarcomponent. De grootste kostencomponent is brandstof (41%), waarvoor slechts voor een deel van de stroomvoorziening naar het Epar-gebied (Paramaribo, Para, Wanica, Commewijne, Saramacca) 600.000 liter HFO en diesel op dagbasis nodig is. Met kosten per kilowattuur van dichtbij de SRD 1 en inkomsten van gemiddeld SRD 0,35 daartegenover, is de situatie volgens het bedrijf niet lang meer vol te houden.
Overheid is systematisch bezig IMF te implementeren
Dit is volgens Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), in ieder geval geen goed nieuws. Een hoop bedrijven zal naar zijn inschatting genoodzaakt zijn om te sluiten. Men zal niet kunnen overleven. De huishoudens raken hiermee ook direct in problemen. “Zijn de mensen al aan de rand van hun bezuiniging? Hoeveel zal men nog bezuinigen? Er is ook geen overzicht van wat het niveau van bezuinigingen nu is. Hierdoor neemt men het levensgenot van de mens gewoon weg. De overheid aan de andere kant kan de tarieven verhogen, maar kan zelf de tarieven niet betalen. Men heeft verzuimd om te saneren.”
Volgens Binda zal het niet alleen bij de EBS blijven. Ook de SWM en alle andere verhogingen die voorgesteld zijn, zullen volgen. De grote vraag is van waar de burgers, die geen salarisverhoging hebben gehad, het geld vandaan zullen halen. “Door de economische omstandigheid kan men alles implementeren, maar zolang er geen productie is, zal het niet werken. Men moet Suriname niet vergelijken met landen met grote productiefaciliteiten, die al spelers zijn op de wereldmarkt. Wij produceren niets”, stelt Binda.
Binda meent dat de overheid eigenlijk systematisch bezig is de voorwaarden van het IMF te implementeren. “Men houdt de dollarveilingen in de hoop dat de koers een opwaartse groei meemaakt. Men wil de unificatiekoers bereiken, anders zal de eis van het IMF niet door kunnen gaan. Men houdt heimelijk de eisen van het IMF voor de gemeenschap achter. Door de druk van het IMF worden de instituten als de SER opgericht. De SER is ingesteld, omdat de SER de naam zal moeten dragen voor de implementatie van eigenlijk de eisen van het IMF. Als er geen verandering komt in de politieke arena, dan denk ik dat wij allemaal verzuipen. Het is heel belangrijk dat Bouterse dit beseft en de eer aan zichzelf houdt. Als hij het niet kan, moet hij ons niet houden in een ban”, aldus Binda.
Kavish Ganesh