De leden van de Surinaamse Politiebond (SPB) hebben geen vertrouwen meer in het bestuur van de vakbond. Zij hebben dit op de algemene ledenvergadering van gisteren in duidelijke woorden kenbaar gemaakt. Zij eisen het aftreden van het bestuur onder leiding van politiecommandant Robby Ramdjiawan. ‘Dit omdat dit bestuur hun belangen en hun rechtspositie niet kan behartigen. De leden eisen per direct het aftreden van dit bestuur’, meldt een bron aan Dagblad Suriname. ‘De vergadering is heel heftig en rumoerig aan toe gegaan. Zoals gepland is de vergadering op dinsdag 12 april omstreeks 12 uur van start gegaan en het heeft geduurd tot rond 15.15 uur.’
Volgens de bron hebben de leden aangegeven dat er een ultimatum is vastgesteld dat het personeel de verlofdagen moet opnemen, omdat die anders tegen het eind van het jaar komen te vervallen. Het punt is dat de medewerkers graag hun verlofdagen willen opnemen, maar daar er steeds sprake is van onderbezetting wordt het aangevraagde verlof niet wordt goedgekeurd door het diensthoofd. “Nu blijkt dat door al het wachten die verlofdagen waarop de leden aanspraak maken, dreigen te vervallen, althans dat die dagen gaan expireren.”
Een ander punt is dat men een sporttest heeft aangenomen als onderdeel van de bevordering. “Bij nader inzien blijkt het dat zulks nergens in de wet voorkomt. De korpschef is bevoegd en heeft naar eigen dunken deze regeling geïntroduceerd. Zij vindt dat indien de desbetreffende medewerkers de sporttest niet halen, hun bevordering zal worden aangehouden.”
“Het bestuur van de bond probeerde op een heel slimme manier de leden te sussen en hen op andere gedachten te brengen maar de vergadering was dat punt allang gepasseerd. Het mocht niet baten. De leden wilden op een gegeven moment niets meer horen van de bond. De bondsvoorzitter kan niets bereiken voor het personeel, omdat hij zelf twee petten op heeft. De ene pet maakt dat hij zelf ook tot de leidinggevenden binnen het korps behoort. Hij wil zich daarom niet meer herkiesbaar stellen. De leden zijn gewoon de mening toegedaan dat hun bond niet optimaal functioneert.”
Behalve dat er gebrek is aan papier, inkt en andere attributen, moeten agenten zaken zelf voorschieten. “Dit afkeurenswaardig niveau had de bond eerder nog nooit bereikt. Het bestuur is al een hele tijd niet meer opgekomen voor de belangen van de leden. Bepaalde hooggeplaatste functionarissen gaan elke woensdag sporten; waarom is dit niet gepland voor het personeel? Maar men komt wel van de ene op de andere dag opdagen met een beschikking om aan te geven dat het behalen van een sporttest een belangrijk onderdeel is. Het gevolg van dit onbesuisd handelen is dat er al twee personen, van wie één tijdens het sporten, om het leven zijn gekomen en een derde agent is onwel geworden. Men moet, alvorens te beginnen met sporten, toch eerst nagaan of hun gezondheid dat toelaat?”
Ramjiawan gaf aan dat hij vervroegde verkiezingen wil houden op 9 mei 2016. Maar de leden vonden dat niet goed. Zij waren het helemaal niet eens met dit voorstel. Zij vinden dat zij een tweede bond zullen opzetten. “Als dat mogelijk is bij de brandweer, waarom is dit dan niet mogelijk binnen het KPS. Bij een alv moet niet het bestuur van de bond beslissingen nemen, maar de leden. Er is nooit een financieel verslag gepresenteerd door het bestuur. Het bestuur stond erbij en had geen gedegen antwoord op bepaalde vragen van de leden. Er werd gezegd dat de situatie moeilijk is. Ook vroegen de KPS-leden zich af waarom er geen overurenlimiet c.q. plafond is vastgesteld voor de medewerkers die voor de minister werken. Zij mogen ongelimiteerd overuren boeken, terwijl het overig personeel zich moet houden aan hun vastgesteld maximum aantal overuren’, aldus de bron.