CBvS wil met goudopkoop macht op valutamarkt uitbreiden

CBvS wil met goudopkoop macht op valutamarkt uitbreidenDe dekking van onze munteenheid is gebaseerd op de hoeveelheid vreemde valuta en goudeenheid waarover men beschikt. Hoe meer reserves de moederbank opbouwt, hoe sterker de nationale munteenheid. Onlangs werd in de media melding gemaakt van de aankoop van goud door de Surinaamse Centrale Bank. Zoals kenbaar gemaakt door de verkoper, zou het gaan om een opkoop van 5% van het goud dat de klein-mijnbouwers exporteren. Gezien het feit dat Suriname enorme schulden heeft opgebouwd, intern en extern, leidt dit bericht bij velen tot grote verbazing.
Het doel?
Wanneer men zijn rekeningen niet meer kan betalen, valt eerder te verwachten dat er wordt geteerd op eigen tegoeden, alvorens anderen om geld te vragen. Hier is het tegenovergestelde gaande: Suriname vergroot haar goudvoorraden. Een simpele reden hiertoe zou kunnen zijn, het vergroten van de goudreserves, zoals vele centrale banken in de wereld dat momenteel doen. Echter is niet duidelijk hoe Suriname het zich lijkt te kunnen permitteren om goudreserves op te bouwen.
Er heerst onduidelijkheid of men goud wil kopen door Surinaams geld in omloop te brengen, door met Surinaamse Dollars te kopen, die vervolgens weer een druk zullen uitoefenen op de US$. Hierdoor kan de zwarte marktkoers voor vreemde valuta hoger worden gestuwd. In zo een geval reist ook de vraag waar de SRD’s vandaan komen. Volksvertegenwoordiger Asiskumar Gajadien vraagt zich af of de monetaire autoriteiten hierdoor weer monetair zullen financieren of geld zullen drukken. Naar zijn mening zijn dit vraagstukken die beantwoord moeten worden alvorens een oordeel te vellen over deze handeling van de moederbank.
“Als men zou doen aan besparingen en een deel daarvan nu ter dekking zou gebruiken door de goudopkoop, zou dat door de beugel kunnen”, stelt Gajadien. Gajadien mist een duidelijk samengesteld pakket van maatregelen van deze regering, welke vertrouwenwekkend zullen werken naar de samenleving, bedrijfsleven etc. toe.
SRD afromen
Opkopen van goud zou inderdaad betekenen dat de moederbank meer SRD’s in omloop brengt. Dat werkt geldscheppend, en oefent vervolgens een druk uit op de valuta markt. Naar het schijnt is dit een opzettelijke zaak van de moederbank, om anderzijds via de valutaveilingen ook de SRD af te romen, waardoor de in omloop gekomen SRD’s worden verminderd. De deviezenvoorraad is naar een ongewenst niveau gedropt waardoor de moederbank geneigd is gebruik te maken van haar bevoegdheid om 5% van het te verkopen goud, af te romen. De bank kan hiermee haar goudvoorraad versterken, maar ook invloed uitoefenen op de valutamarkt. Men kan het goud omzetten in deviezen, die verder gebruikt kunnen worden om de vraag naar vreemde valuta gedeeltelijk op te vangen. Hiermee zou de moederbank in beginsel haar eigen macht om de valutamarkt te beïnvloeden via de valuta veilingen, kunnen beïnvloeden.
Bedoeling valutaveiling ondergesneeuwd
Echter moet ook worden gekeken naar de bedoeling van de valutaveilingen. Men heeft de indruk dat de bank de veilingen organiseert om de vraag en aanbod van vreemde valuta met elkaar in evenwicht te brengen. Met een veiling van US$ 1 miljoen kun je nooit een evenwicht brengen tussen vraag en aanbod. Aan de andere kant wordt ook gesteld dat de moederbank geleidelijk de officiële koers naar boven wil brengen en de straatkoers naar beneden, waardoor er uiteindelijk één koers ontstaat.
Het voorstel van het Internationaal Monetair Fonds, volgens welingelichte bronnen, was om de officiële koers in één klap met een draconische percentage te verhogen, wat voor de CBvS niet acceptabel was. Door allerlei politieke verwikkelingen is de bedoeling van de veilingen ook wat ondergesneeuwd geraakt. Het publiek heeft de bedoeling van de valutaveiling niet begrepen. In het parlement is er ook een heleboel turbulentie gecreëerd door de vragen over de veilingen, terwijl het een technische zaak is die men zou moeten overlaten aan de CBvS. Tegelijkertijd zijn er vanuit Financiën ook allerlei onhandige stappen ondernomen door de Wet op de Staatschuld te verruimen. Hierdoor is het vertrouwen op de markt nog verder verminderd.
Bovendien heeft de Bank geen grip op alle geldstromen in het land. De landbouwsector, mijnbouwsector en het toerisme brengen ook geen deviezen naar binnen. Echter, blijft Suriname normaal doorbesteden. Dit soort van praktisch ingewikkelde problemen sturen het ministerie van Financiën uiteindelijk nog verder richting amateuristisch overkomende maatregelen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!