Asis Gajadien: “MoU Alcoa wordt stilzwijgend uitgevoerd”

Assembleelid Asiskumar Gajadien, lid van de speciale DNA-commissie Suralco, zegt aan Dagblad Suriname dat er duidelijke indicaties zijn dat de intentieverklaring (MoU) met Alcoa, die de regering enkele maanden terug in opdracht van De Nationale Assemblee (DNA) moest terugtrekken, stilzwijgend wordt voortgezet. Suriname betaalt nog steeds hoge energietarieven voor het verkrijgen van energie vanuit de Afobakka Stuwdam. Sinds het parlement enkele maanden geleden de regering de opdracht gaf om de intentieverklaring (MoU) over de overname van de Afobakka Stuwdam terug te trekken, is er niets meer over deze situatie gerept. Volgens de politicus is het onduidelijk of er nog activiteiten op Paranam worden ontplooid, aangezien de multinational anderhalve maand geleden nog op een miniem niveau opereerde. Dit, om de machines en processen warm te houden. Opmerkelijk volgens Gajadien is dat Suriname nog steeds de hoge prijzen voor energie betaalt aan Alcoa en hiermee eigenlijk de overeengekomen punten uit de MoU voortgang vinden, weliswaar nu stilzwijgend. “Alle afspraken zoals het ontmantelen van de powerplant, het weggeven van havenfaciliteiten te Paranam en Trinidad & Tobago schijnen voortgezet te worden.” Hij vermoedt dat delen van de onderhandelingscommissie ook baat hebben bij deze duistere praktijken.
President heeft parlement in de kou gelaten
Gajadien zegt dat het parlement eerder aan president Desi Bouterse de opdracht had gegeven om de onderhandelingscommissie van de regering te ontbinden en een ander onderhandelingsteam samen te stellen of zijn minst grondig uit te breiden. Ook zou het parlement steeds op de hoogte worden gesteld van de nieuwe onderhandelingen. “Tot de dag van vandaag is niets hierover gerept. Het ziet er daarom naar uit dat het staatshoofd meewerkt de ondertekende MoU stilzwijgend voort te zetten.” Gajadien zegt dat hij samen met collega Krishna Mathoera een brief naar de president had geschreven om duidelijkheid te krijgen over de toekomst van de stuwdam. “Jammer dat de president tot de dag van vandaag niet hierop geantwoord heeft. Naarmate wij langer wachten des te meer het duidelijk is dat een doorstart te maken van de bestaande raffinaderij steeds problematisch wordt”, aldus Gajadien.

Veel juridische en technische fouten MoU

De intentieverklaring tussen de multinational en Suriname is namens Alcoa op 12 oktober 2015 getekend door topman Roy Harvey, executive vicepresident van Alcoa en president van Global Primary Products (GPP). Namens Suriname hebben president Desi Bouterse en minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen hun handtekeningen geplaatst onder de intentieverklaring. Assembleeleden vonden dat de intentieverklaring die getekend was, de Brokopondo-overeenkomst die een wettelijke basis heeft, terzijde kon schuiven. Het onderhandelingsteam van de regering stond onder leiding van Dilip Sardjoe. Volgens de volksvertegenwoordiger zijn er veel juridische en technische fouten aan de MoU, die getekend is. Er is eerder drie keer achter gesloten deuren vergaderd tussen de regering en het parlement.
FR

error: Kopiëren mag niet!