Niet altijd waar dat samenwerken goed is

Het is niet altijd waar dat samenwerken goed en te  prefereren isTijdens de Partnership Summit, georganiseerd door Junior Chamber International (JCI) Suriname ter bevordering van samenwerkingsverbanden tussen diverse organisaties, deed Sharda Ganga, directeur van Stichting Projecta, een zeer opmerkelijke uitspraak. “Dat samenwerken goed is en te prefereren is om een zekere klus te klaren, is niet altijd waar. Soms moet je bepaalde zaken juist in je eentje aanpakken.” Vanuit haar ervaringen als theaterschrijver heeft zij de uitdagingen die het samenwerken met zich meebrengt, belicht. Hoewel je met samenwerken veel meer werk kan verzetten, kan er toch vertraging optreden ten aanzien van dit werk. Doordat de uitvoer afhangt van mensen en hun vermogen en gewilligheid hun werk uit te voeren, kan het mis gaan wanneer de mensen het niet met elkaar kunnen vinden. Het werk wordt dan wel gedaan, maar komt langzaam van de grond. Ook moet je erop toezien niet op de lange tenen van mensen te trappen. Samenwerken betekent dat men meestal het eigen ego aan de kant moet schuiven. Overal waar er wordt samengewerkt, moet er toch iemand zijn die de eindverantwoordelijkheid draagt. En dat verloopt goed zolang er één kapitein is die zaken leidt. Zijn er meerdere leiders, komt het probleem niet aan de orde, maar wordt er meer gesproken over wie de leiding zal nemen. Leiders delen ook niet gemakkelijk hun ideeën met elkaar. Veelal is het ook niet verstandig een ieder te betrekken wanneer je iets wil bereiken. Willen wij zaken goed aanpakken, dan moet je kijken wie je op dat moment nodig hebt. Werk eerst met een kleine groep en daarna breidt je verder uit”, aldus Ganga.
Nationale president JCI Silvia Jacobi gaf aan dat als organisatie is JCI erg ambitieus geweest en tegelijkertijd ook kwetsbaar, omdat de gestelde doelen alleen behaald kon worden dankzij de bijdrage van anderen. Alleen door middel van gezamenlijke inzet en dialoog is samenwerken mogelijk. JCI Suriname heeft zich erop toegelegd haar sterkste kanten uit te breiden en te maximaliseren. De thema ‘Achieve sustainable solutions through united strengths’ ondersteunt de noodzaak tot bundeling en focust op de krachten van samenwerken. “Samenwerken is niet gemakkelijk of zaligmakend, maar feit is dat we hier zijn en daarbij gedeeld wordt in collectieve verantwoordelijkheid. Samenwerken werkt zeker, omdat dit evenement niet mogelijk zou zijn zonder de bereidwilligheid van anderen, waaronder de bijdrage van het ministerie van Sport en Jeugdzaken”, zegt Jacobi.
In dit kader heeft een vertegenwoordiger van het ministerie, Donaghy Malone, het doel van dit evenement ook bevestigd. Het doel is samen met andere organisaties de samenwerking te stimuleren. “Er zijn hier verschillende organisaties aanwezig van de overheid, niet gouvernementele organisaties en bedrijven uit de particuliere sector. Het is van eminent belang om als organisatie te kijken hoe er samengewerkt kan worden.” Volgens Malone wordt er vanuit het ministerie reeds een stap gezet om te komen tot een betere ontwikkeling op het gebied van sport en jeugdbeleid. Het ministerie wil jongeren stimuleren op het gebied van sport, jeugdprogramma’s ontwikkelen en preventief te werk gaan, zodat jongeren niet het verkeerde pad kiezen. Binnen deze missie en visie is het noodzakelijk samen te werken met diverse jeugdorganisatie, ngo’s en individuen die een trekkingsrol vervullen ten behoeve van jeugdontwikkeling. “Vandaar dat de samenwerking met JCI Suriname gericht is op jeugdontwikkeling en empowerment van jonge mensen, die een positief resultaat boeken. We proberen met z’n allen na te denken hoe er een positieve verandering teweeggebracht kan worden en hoe wij samen kunnen werken op verschillende niveaus. Als wij willen komen op een daadwerkelijke samenwerking is het belangrijk dat er sprake is van actieve participatie tussen de diverse actoren”, aldus Malone.

error: Kopiëren mag niet!