Harish Monorath, Deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, heeft vrijdag enkele harde noten gekraakt tijdens de installatie van Roy Baidjnath Panday als procureur- generaal. “De beëdiging van de procureur -generaal is een uitzonderlijke, aangezien de uitvoerende macht in Suriname de absolute trendsetter is geworden van meerdere dingen, maar zeker voor wat betreft traagheid van bestuur, het niet overgaan tot benoemingen van posities wegens politieke redenen. Hierdoor blijven functies soms tientallen jaren onbemand met alle ellende van dien”, stelde hij. Volgens Monorath krijgt het fenomeen van traagheid hierdoor een permanent karakter, waardoor zelfs het Hof van Justitie in deze niet wordt ontzien. Hij benadrukte dat de benoeming van een pg helaas een politieke is en niet één die de juristen zelf vanuit het recht kunnen invullen. “Gemakkelijk zal deze pg het niet hebben. Immers, de voortgang van zaken, zoals het 8 decemberstrafproces, schijnt door de uitvoerende macht met verve te worden geweerd, waardoor allerlei scenario’s steeds in elkaar worden gezet om dit te voorkomen. Zelfs de wetgever schroomt zich er tegenwoordig niet voor om ad hoc wetten te maken. Aan de pg is eveneens de taak het vertrouwen in de rechtstaat te herstellen, omdat onder andere het rechtsgevoel van burgers in deze niet zou zijn hersteld. Ik klink cynisch wanneer ik stel dat de uitvoerende macht het drukker heeft met dienstvoertuigen en het benoemen van geliefden in royale posities. Als er al geen financiële middelen beschikbaar zijn voor de rechtstaat of zoals men beweert voor de basisbehoeften van kleding, voeding en onderdak. Wanneer, oh, wanneer zal er ooit geld zijn voor de rechtstaat? Hoe lang zal de rechtstaat het nog redden?”, vraagt de deken zich af.
Nieuwe pg neemt roer over in tijd van criminele verruwing
Monorath benadrukte dat de nieuwe pg het roer overneemt in een tijd van verruwende criminaliteit, waardoor er een schrijnend tekort aan oplossingsmogelijkheden blijkt te zijn. De huidige sociaaleconomische situatie zal de criminaliteit volgens hem alleen maar verergeren. “De veiling koers voor dollar is nu SRD 5.42, hetgeen betekent dat de totale samenleving in een jaar tijd met 40% is verarmd. Er bestaan kortom vele aanwijzingen dat de onder- en bovenwereld in Suriname op structurele wijze met elkaar vermengd zijn. Suriname is sowieso geblacklist. De vervlechting uit zich door middel van verruwende criminaliteit, corruptie binnen politiek en bestuur, machtsmisbruik, zelfverrijking, intimidatie, fraude, criminele organisaties die onaantastbaar zijn. Momenteel zijn wij in de ban van de Panama papers. De lijst van voorbeelden is helaas heel lang. De ondermijnende criminaliteit is een kwaadaardig en veelkoppig monster, gewelddadig, gewetenloos, diepgeworteld en uitsluitend gericht op macht en financieel gewin.” Volgens de advocaat is de rechtshandhavingsketel op dit moment niet voldoende opgewassen tegen deze vormen van misdaad. Het is hem vaker opgevallen dat de uitvoerende macht vaak buiten haar bevoegdheden gaat en nare uitspraken doet naar instituten die niet onder haar competentie vallen. Vanwege het Trias Politica beginsel schaadt dit volgens hem de rechtstaatgedachte
OM moet dubbel verantwoording afleggen
Volgens Monorath moet het OM ook dubbel verantwoording leggen voor wat het doet. “In de rechtszaal is het de rechter die beoordeelt of het OM en de politie hun werk naar behoren hebben gedaan. Het gebeurt echter wel eens dat er sprake is van misbruik van bevoegdheid bij de politie.” Hij denkt hierbij gelijk aan het staande houden, het niet identificeren en onprettig zijn bij verkeerscontroles. Het gebeurt vaker dat verdachten en getuigen vrijdagavond om 11.00 uur ’s avonds worden opgehaald, waardoor de advocaat niets kan doen. “Hij kan de officier van justitie ’s avonds niet bellen. Cliënten worden steeds opgeroepen om op het bureau te verschijnen, zonder opgave van de redenen. Wanneer door de cliënt de reden wordt gevraagd, wordt simpelweg de reden gegeven dat die daar moet zijn. De mensen worden als een crimineel gezien en krijgen ook een dergelijke behandeling.” Volgens Monorath blijft iemand volgens de wet verdachte en dus onschuldig totdat deze door de rechter is veroordeeld.
FR