In het Thoraxcentrum vindt al bijna 10 jaar dagelijks state of the art hartchirurgie plaats. Maar op 12 maart werd er weer een nieuwe operatieprocedure, namelijk ritmechirurgie, aan de pallet toegevoegd. Als iemand een hartinfarct doormaakt, sterft er een stukje van de hartspier af en dat wordt vervangen door littekenweefsel. De hartspier wordt op die plek dunner. Als het infarct groot is, kan het zijn dat alle spieren op die plaats verdwijnen en wordt ingenomen door littekenweefsel. Naast het littekenweefsel zit er aan de binnenzijde van het hart ook nog een dun laagje: het binnenbekledingsweefsel (het zogenaamde endocard).
Omdat het hart een holle spier is, werkt het hart als een pomp door het samentrekken van de spier en kleppen in de aan- en afvoerende bloedvaten. Zo’n dunne plek van littekenweefsel kan gaan uitpuilen (als het opblazen van een ballon). Daarmee werkt het dus de pompfunctie tegen. Al eerder werden er in het AZP hartoperaties verricht, waarbij die dunne plek van littekenweefsel werd verwijderd om daarmee de pompfunctie van het hart te verbeteren. Niet alleen kan die dunne plek van littekenweefsel de pompfunctie tegenwerken, maar ook kunnen er dodelijke ritmestoornissen ontstaan in het binnenbekledingsweefsel in zo’n littekengebied.
Door niet alleen het littekenweefsel weg te halen en het hart te reconstrueren, maar ook het binnenbekledingsweefsel over het hele infarctgebied met een mesje weg te snijden, worden deze dodelijke ritmestoornissen voorkomen. En deze operatie werd op 12 maart voor het eerst in het AZP verricht, onder leiding van dr. Versteeg. Hij komt nu al ruim 10 jaar jaarlijks naar Suriname voor o.a. het assisteren bij ingewikkelde tot zeer ingewikkelde hartchirurgische ingrepen. Als Versteeg in Suriname is, opereert hij niet alleen. Zijn komst heeft ook een visiterende functie. Dat wil zeggen dat hij ook kijkt naar de stand van zaken op het gebied van hartchirurgie. Hij geeft adviezen en kijkt of er verbeteringen noodzakelijk dan wel doorgevoerd zijn. Naast de noodzakelijke handelingen ter genezing worden ook preventieve correcties bij sommige van de patiënten verricht. Problemen zoals hartritmestoornissen, die in een latere fase onvermijdelijk bij de patiënt zouden optreden, worden zo voorkomen. De kwaliteit van het leven van de patiënt verbetert hierdoor aanzienlijk. Bij de laatste aanwezigheid van Versteeg zijn in totaal 4 patiënten geholpen.