Islamitisch bankieren en financieren nu in Suriname

Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen de Trustbank NV en de ICD (Islamic Corporation for the Development of the Private Sector), een werkarm van IsDB (Islamic Development Bank), op 4 december 2015 tijdens de ceremoniële plechtigheid in Torarica, heeft een nieuwe financiële markt in Suriname, het Islamitische bankieren en financieren (Islamic banking and finance), haar intrede gedaan. Dit zegt het bestuur van de Stichting der Islamitische Gemeenten in Suriname (SIS), onder leiding van voorzitter Sheikh Henry Kromosemito en ondervoorzitter Abu Zaid L. Notosoewito. ‘De Trustbank NV heeft als eerste bank het initiatief genomen dit financieringsmodel in Suriname te introduceren. Deze gebeurtenis kondigt het conversietraject van de Trustbank naar Trustbank Amanah aan, van conventioneel naar het Islamitische bankieren. De bancaire activiteiten zijn in essentie hetzelfde, echter zal geen sprake zijn van rente, maar van risico- en winstdeling.
Het SIS-bestuur is daarom heel content met dit nieuwe financieringsmodel voor Suriname en zal deze ontwikkeling zeker en met heel veel belangstelling op de voet blijven volgen. Met deze ontwikkeling betekent het voor Suriname dat er een nieuwe financiële markt is geopend. Het mag als bekend worden beschouwd dat het Islamitische financieren in de wereld een normale zaak is geworden, die totaal niet onder doet voor conventionele financieringsmodellen. Het Islamitisch financieren heeft internationaal haar diensten en sporen verdiend in de verschillende landen en sectoren. Het SIS-bestuur heeft vertrouwen in deze nieuwe financiële branche, vanwege de transparantie over investeringen en risico’s in aandelen en/of winstdeling.
Het ligt in de verwachting dat er informatiesessies zullen worden georganiseerd, waarbij het SIS-bestuur haar medewerking zal verlenen om hun 61 lidorganisaties landelijk te mobiliseren. Op deze manier wordt men in de gelegenheid gesteld om kennis te dragen over de vele financiële mogelijkheden die geboden zullen worden. Het SIS-bestuur benadrukt dat het dit initiatief een warm hart toedraagt en dat zij volledig staat achter de wijze van uitvoering en het behalen van de beoogde doelen.

error: Kopiëren mag niet!