Melkboeren niet tevreden over hoogte prijscorrectie rauwe melk

Vanaf vandaag zijn de prijzen van de producten van de Melkcentrale Paramaribo NV (MCP) aangepast. Na de devaluatie zijn bijkans alle kosten van de MCP drastisch gestegen. Zeker de prijsverhogingen van grond, hulp– en verpakkingskosten hebben een drastisch effect gehad op de bedrijfsvoering. De meeste bedrijven, ook de bedrijven in de melksector, hebben hun prijzen aangepast. MCP echter had op grond van een aantal overwegingen haar prijzen nog niet aangepast. Tot gisteren werden de schokken volledig door de Melkcentrale geabsorbeerd. Zo laat de MCP in een verklaring weten.
Vanwege de verantwoordelijkheid naar de Surinaamse samenleving en ter stimulering en behoud van de melkveesector heeft de enige opkoper van rauwe melk besloten de verhoogde kosten in de prijs in rekening te brengen. Een belangrijke beweegreden tot dit besluit is het feit dat de melkboeren MCP te kennen hebben gegeven niet meer uit te kunnen komen met de oude prijs van rauwe melk, die gesteld was op SRD 2,50 per liter. Die hebben een nieuwe prijs aangevraagd. Er is met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij onderhandeld en een nieuwe prijs vastgesteld, welke per 5 april 2016 inging. De uitbetaling voor geleverde rauwe melk vindt plaats aan de hand van de kwaliteit van de melk. De prijzen verschillen ook op basis van het gewicht van de melk. De nieuwe opkoopprijs van rauwe melk, die voldoet aan de eisen, is gesteld op SRD 2.72 per liter en SRD 2.65 per kilo.
De melkboeren echter zijn niet tevreden met de prijscorrectie. Zij hadden graag een voorlopige aanpassing van SRD 3.50. Ook werd gevraagd naar een commissie, die een realistische prijscalculatie zou moeten maken om te komen tot een definitieve prijs. MCP en LVV geven beiden aan dat de MCP niet in staat is meer dan wat zij hebben aangeboden, te geven. Dit betekent volgens Edmund Blufpand, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Melkboeren, dat de boeren nog steeds in problemen zijn. “Als wij naar de steeds stijgende koers kijken, dan mogen wij bijvoorbeeld verwachten dat alle voerfabrikanten zo meteen ook hun prijzen zullen aanpassen. Zo blijft het eigenlijk aan de gang, waardoor alle inputs van de boer blijft toenemen”, zegt Blufpand.
De MCP heeft getracht om onder alle prijzen te zitten. MCP-directeur Dewkoemar Sitaram verwacht geen terugval in de afzet, gezien de prijzen naar zijn mening niet drastisch zijn gestegen. MCP is het enige bedrijf dat verplicht is alle aangeboden en goedgekeurde rauwe melk op te kopen en te verwerken. Opgeloste poedermelk is nog steeds veel goedkoper.

Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!