Onderzoekers onthullen structuur binnen Zika-virus

Onderzoekers van de Purdue University hebben een onderzoek gedaan naar de structuur van het Zika-virus, dat cruciale inzichten biedt op de ontwikkeling van effectieve antivirale behandelingen en vaccins. Het team heeft ook bepaalde dimensies binnen de Zika-virusstructuur ontdekt waarin het verschilt van andere flavi-virussen, de familie van virussen die Zika en ook dengue, gele koorts en andere overdraagt.
Een document met de bevindingen werd gepubliceerd in het tijdschrift Science. Elk sectie binnen de virusstructuur Zika heeft het potentieel een verklaring te bieden hoe het virus wordt overgedragen en legt uit hoe het zich manifesteert als een ziekte, aldus Richard Kuhn, directeur van de Purdue Institute voor Ontsteking, Immunologie en Infectieziekten (PI4D).
“De structuur van het virus geeft een wijze aan dat potentiële secties van het virus door middel van therapeutische methoden behandelbaar zijn. Het zou mogelijk zijn een effectief vaccin te maken of ons vermogen te diagnosticeren en de Zika-infectie te onderscheiden van die van andere verwante virussen”, zei Kuhn.
Het Zika-virus, een door muskieten overgebrachte ziekte, is onlangs in verband gebracht met een aangeboren afwijking, genaamd microcefalie dat schade aan de hersenen toebrengt. Ook werd het geassocieerd met de auto-immuunziekte Guillain-Barré syndroom, dat kan leiden tot een tijdelijke verlamming. De meeste geïnfecteerde individuen vertonen symptomen die mild zijn onder andere koorts, huiduitslag en griep. Het Zika-virus is gemeld in 33 landen. Van de landen waar het Zika-virus circuleert, hebben 12 een verhoogde incidentie van Guillain-Barré-syndroom gemeld en Brazilië en Frans-Polynesië hebben een toename van microcefalie gemeld.
Deze doorbraak illustreert niet alleen het belang van fundamenteel onderzoek tot de verbetering van de menselijke gezondheid, maar zijn ook wendbaarheid in het snel aanpakken van een dringende wereldwijde bezorgdheid. Dit talentvolle team van onderzoekers heeft een zeer moeilijke puzzel in een opmerkelijk korte tijd opgelost en hebben een bijdrage geleverd aan degenen die verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen van vaccins. De universiteit heeft onlangs aangekondigd 250 miljoen US dollar te investeren in de aankoop van geavanceerde apparatuur.

error: Kopiëren mag niet!