“Wie zwijgt stemt toe”

“Ik weiger nog langer te zwijgen! Seksueel misbruik van kinderen kan niet, mag niet en moet nu met een krachtige stem worden veroordeeld en aangepakt. Geen enkel kind mag nog in het prille begin van zijn/haar leven zijn/haar ‘kind-zijn’ worden ontnomen.” Dit zegt Anne-Rose Abendanon, president Soroptimist International Club Paramaribo. Als grootste internationale serviceorganisatie van vakvrouwen zet Soroptimist International zich wereldwijd in voor de bevordering van mensenrechten en de positieverbetering van vrouwen en meisjes.
“Als schoolmanager op een opleidingsinstituut in Paramaribo, waar jongeren een tweede kans krijgen om alsnog een diploma te halen, ben ik geconfronteerd geworden met veel jonge vrouwen, die als het vertrouwen er eenmaal was, mij los van elkaar hebben aangegeven in hun leven seksueel misbruikt te zijn geweest, waarvan enkele al op zeer jonge leeftijd. De dader was in alle gevallen iemand uit hun directe omgeving. Bij enkelen wisten de moeders ervan af en voelden de meisjes zich dus in de steek gelaten. Ik ga even terug naar mijn bestuurlijk leven in Nederland, waar ik als voorzitter van een organisatie, die tienermoeders ondersteunde, door de initiatiefnemer werd ingewijd dat de vele meisjes in verwachting waren van iemand die dicht bij hen stond. Het beeld van de directe omgeving was dat het ‘opo-ede’ meisjes betrof die door eigen schuld zwanger geworden waren. Dubbel bevlekt gingen zij door het leven. Eerst misbruikt te zijn door iemand die je tot het moment dat je dit overkwam, vertrouwde maar zich feitelijk aan jou heeft vergrepen en daarna met de schande voor de rest van je verdere leven; zwijgend verdergaan en niet kunnen/durven vertellen wie de vader van je kindje is. De laatste maanden lees ik met afschuw de berichten in de media en maak mij ernstig zorgen. Van professionals in het veld weet ik dat de berichten die de media halen het topje van de ijsberg zijn. Kijkend naar de vrouwen om mij heen, die seksueel zijn misbruikt en die veelal nog worstelen met dit verleden, is nu het moment aangebroken om ondersteuning te geven aan de mensen die hier al decennialang tegen strijden”, zijn de bezorgde woorden van Abendanon.
“Wij laten ons niet langer afleiden door drogredenen, die worden aangehaald om deze ernstige feiten weg te wuiven. Het gevolg daarvan is dat het vergrijp teniet wordt gedaan en onze aandacht verplaatst wordt naar de ‘waarom’ vragen en het vingerwijzen.” Voor het onschuldig 3-jarig meisje, dat voor de rest van haar leven beschadigd is, maakt het niet uit dat het om een geval uit Sunny Point gaat (ligt dus aan de wijk/omgeving ?) of dat haar moeder haar alleen heeft gelaten met die mannen in huis
Feit is dat dit 3-jarig meisje voor de rest van haar leven getekend is. De vraag die blijft staan, is hoe zij hier de rest van haar verder leven mee moet dealen. “Mijn gedachten gaan uit naar dit meiske en haar moeder voor wie het leven nooit meer hetzelfde zal zijn en uiteraard naar alle vrouwen, die met seksueel misbruik te maken hebben (gehad).”

error: Kopiëren mag niet!