Donald Trump: 'Straf' voor vrouwen die aborteren

De Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft een lange geschiedenis van anti-vrouw-uitspraken. Hij zei woensdagavond in een televisie-interview met Chris Matthews van MSNBC, dat er “een zekere vorm van straf” voor vrouwen die abortus plegen moet komen.
Trump die momenteel niet populair is onder vrouwelijke kiezers, gaf aan dat hij milder zou zijn naar de man die een vrouw zwanger maakt. Volgens de vastgoedmagnaat dragen mannen niet hetzelfde niveau van verantwoordelijkheid als vrouwen. Het campagneteam van Trump probeerde snel na zijn uitspraken het één en ander te corrigeren, door te zeggen dat de abortuskwestie door de verschillende staten op de politieke agenda geplaatst moet worden.
Anti-abortus Republikeinen willen, in plaats van het moeilijker voor vrouwen te maken, abortus tot een misdaad maken indien doktoren de procedure uitvoeren. De wachttijd van 24, 48 of 72 uur voor het plegen van een abortus is voor vele vrouwen al een vorm van straf.
Trump heeft de afgelopen dagen, zoals dat bij vele andere onderwerpen het geval is, onduidelijke standpunten ingenomen. Hij zei eerder voorstander van abortusrechten en “zeer pro-choice” te zijn, dat was voordat hij zijn recente uitspraken deed. Trump zei ook dat hij de overheidssteun aan Planned Parenthood zou stopzetten, maar bood daarna toch steun aan sommige diensten aan.
De Republikeinse presidentskandidaat kwam eerder deze maand onder vuur over uitspraken naar zijn tegenstander senator Ted Cruz’ vrouw, Heidi, en voor het opnemen voor zijn campagnemanager Corey Lewandowski nadat die zich schuldig gemaakt had aan geweld tegen een vrouwelijke reporter.
Donald Trump heeft met zijn controversiële uitspraken regelmatig aanleiding tot politiek geweld gegeven. Tegenstanders noemen hem een leugenaar, racist, vrouwenhater en een politicus die herhaaldelijk bedreigd heeft moslims te zullen beletten de Verenigde Staten binnen te komen.
Winston de Randamie, B Ed.

error: Kopiëren mag niet!