Adek-personeel legt werk neer

Actie ADEKPersoneel verbonden aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname (technisch/administratief personeel, personeel van het Celos en MWI) voerde gisteren een protestactie. De bond onder leiding van Hugo Blanker nam op een bepaald moment de actie over. Blanker gaf te kennen dat het personeel vanwege het uitblijven van gratificaties met een wilde actie is gestart. Het personeel is ontstemd over financiële aangelegenheden die sinds december 2015 spelen.
Er is een aantal zaken waar de leden aandacht voor vragen. Daaruit zijn er twee punten als prioriteit gesteld en door de bond aan het bestuur voorgelegd. De ambtenaren eisen een additioneel bedrag van SRD 100 op het salaris, waar zij recht op menen te hebben en tot nu toe niet hebben ontvangen, alsnog gestort te krijgen. Intussen wachten zij al 3 maanden op de uitbetaling. Het gaat ook om de gratificatie, die in december 2015 van SRD 300 naar SRD 100 werd gebracht.
Voortzetting acties vandaag bij Minowc
De punten zijn op de tafel van het bestuur gelegd. Volgens Blanker heeft het bestuur zich binnen zijn bevoegdheden gehouden. Het bestuur op zijn beurt heeft met de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur gecommuniceerd. De minister reageerde volgens Mahinder Kalicharan, ondervoorzitter van de bond van het technisch/administratief personeel, door aan te geven te trachten de zaken eind april te realiseren. De bond echter eist voor 8 april de gelden gestort te zien, aangezien het geld dagelijks devalueert. Om dit af te dwingen, kreeg het bondsbestuur mandaat om vandaag de actie voor de deur van de minister van Onderwijs voort te zetten.
“Wij gaan bij de minister afdwingen dat het proces wordt versneld en dat hij ons garanties geeft dat het geld voor 8 april wordt uitbetaald”, zegt Blanker. Hij kijkt nog verder naar de uitgaven die de overheid nodig en of onnodig doet. “Als blijkt dat men adviseurs voor abominabele bedragen in dienst kan nemen, dure dienstreizen kan betalen, een auto van US$ 60.000 kan willen kopen, en ministers die zijn afgetreden hun vakantieverlof kunnen afkopen, waarom kan men hier geen lousy bedrag betalen?”, vraagt Blanker zich af. Voor de universiteit gaat het om een bedrag van niet meer dan SRD 1 miljoen per jaar. De minister mag vandaag om 8.00 uur ruim 400 tot 450 personeelsleven voor de deur van het ministerie verwachten.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!