Dagblad Suriname werd geattendeerd op een foto die op facebook de omloop doet, waarin te zien is hoe jongeren zich tijdens de Antidiscriminatieloop ernstig misdroegen. Er is steeds erover geklaagd vanuit de gemeenschap dat de organistoren van de loop niet erop toezien dat zaken ordelijk verlopen. De Antidiscriminatieloop is een jaarlijks terugkerende activiteit, waarbij de bedoeling is dat men met de loop aangeeft tegen alle vormen van discriminatie te zijn. Er is in dit kader gesproken met Samaidy Akima, Caricom Jeugdambassadeur, die onder andere belast was met de organisatie van de loop. Zij gaf aan dat het geen recente foto is. Het dateert namelijk van 2013 voordat de nieuwe ambassadeurs van dat jaar werden gekozen. Echter schijnt de Antidiscriminatieloop niet van het slechte imago van 2013 te kunnen afkomen.
“Ik heb mij de afgelopen 2 jaren bezig gehouden met deze activiteit, waarvan pas dit jaar als ambassadeur. Bij het aantreding van de voormalige Caricom Youth Ambassadors, Tasmara Pique en Franky Koffie, is er meer gelet op de kwaliteit van de activiteit dan de kwantiteit. Vanuit dit oogpunt zijn er dan regels vastgesteld wat de representatie en veiligheid betrof, waaronder vooral de kleding en het gedrag van de deelnemers. Er is vanaf die periode gehoor gegeven hieraan. Sindsdien hebben wij geen wangedrag of smerig gedrag van de deelnemers gemerkt.” De CYA geeft met trots aan dat de jongeren zich over het algemeen goed hebben gedragen. Niet alleen de security zorgde daarvoor, maar ook het Youth Ambassadors Corps heeft een grote bijdrage geleverd in de controle. “We hebben al een evaluatiemoment gehad met een ieder die heeft meegeholpen. Hieruit is gebleken dat het wederom een geslaagde activiteit is geweest.”
De slogan van dit jaar was ‘Let’s have peace and unity, give people equal opportunity’. “Ten aanzien van de boodschap is deze keer herhaaldelijk aangehaald door de MC wat het doel en belang van de loop zijn. Ook de culturele groepen en artiesten die voor entertainment zorgden, hebben hierop de nadruk gelegd in hun act. De boodschap moet meer dan duidelijk zijn overgekomen, maar het ligt nog steeds aan het individu om die boodschap op de juiste manier te ontvangen en te verwerken, van gedachten te wisselen, accepteren en bewust te zijn dat racisme en discriminatie niet passen” , aldus CYA Samaidy Akima.