Saneringsmaatregelen om Staatsolie te kunnen redden

Het is inmiddels geen geheim meer dat Staatsolie het financieel slecht doet. De bonussen van december 2015 kunnen nog niet uitbetaald worden en beweerd wordt dat Staatsolie geld moet lenen bij dochtermaatschappij GoW2 om haar salarissen te kunnen betalen. Bondsvoorzitter Lloyd Read die de Staatsoliewerknemers vertegenwoordigt, gaf gisteren in een radio-interview op ABC te kennen dat Staatsolie inderdaad in economisch zwaar weer verkeert.
Hij wilde niet bevestigen of het deelnemen van Staatsolie in Surgold namens de Staat Suriname daar iets mee te maken zou hebben. Hij gaf wel te kennen dat Staatsolie zich niet uit die deal zal terugtrekken. Staatsolie is wel bezig gesprekken te voeren om 5% van haar aandelen, die zij niet wil, af te stoten.
Read gaf te kennen dat er van alles wordt gedaan om arbeidsplaatsen te behouden. Er worden afvloeiingsregelingen uitgewerkt voor de werknemers die 55-plus zijn. Zij mogen vrijwillig aan een afvloeiingsregeling meewerken en zal het bedrijf op de plaats van de afgevloeide medewerker geen nieuw personeel aantrekken. Op die manier probeert men zoveel mogelijk werknemers te behouden en degenen die dicht bij een pensioen zitten, vervroegd af te vloeien.
Uit het gesprek werd niet duidelijk hoeveel procent van de werknemers afgevloeid moet worden om het bedrijf weer financieel gezond te maken. Ook is niet duidelijk of het verlagen van lonen ter behoud van arbeidsplaatsen een mogelijke optie is. De gemeenschap klaagt reeds lange tijd over de hoge salarissen bij dit staatsbedrijf.

error: Kopiëren mag niet!