Celos kinder-microbiologisch training van start

De derde Celos Vakantie kinder-microbiologische training is gisteren op het Celos complex officieel van start gegaan. De microbiologische training wordt verzorgd door microbioloog en hoofd van het microbiologisch laboratorium Ricky Stutgard. Ongeveer 20 leerlingen van het Lager onderwijs van de 5 en 6de klas beter bekend nu als het 7de en 8ste leerjaar zullen twee dagen bezig zijn met deze training. “Morgen zullen ze microscopie doen, dat is door een microscoop naar microscopische organismen kijken”. Er zijn in totaal vier groepen die de training zullen volgen. Gisteren is dus de eerste groep begonnen. De tweede groep komt 31 maart-1 april, de derde groep komt in 4 en 5 april en de vierde en tevens de laatste groep is er op 6 en 7 april. “In totaal willen we vier groepen trainen. De leerlingen krijgen vandaag dus dezelfde skills die de universiteitsstudenten bijgebracht worden. We willen 10 jarigen triggeren zodat ze nu al dromen van een opleiding op de Universiteit. Vandaar dat onze slogan is: “geeft hen geen hout om een schip te bouwen, maar laat ze dromen van de grote zee”. We hopen dat na de training de kinderen zo gemotiveerd zijn dat ze hun best doen op school en zulke goede presentaties leveren dat we ze over een paar jaartjes werkelijk op de Universiteit zien” zegt Stutgard.
De leerlingen moesten een handhygiënetest doen waarbij zij hun handen hebben gereinigd op verschillende manieren. De handen waren dus eerst ongewassen, waarna zij die hebben gewassen met water en zeep, daarna met alcohol en daarna met chloor. Van al deze modellen moesten zij steeds de vingers in een Plate Court Agar (PCA) zetten dat verdeeld was in vier vakjes. Wat deze proef de leerlingen uiteindelijk moet tonen is dat micro-organismen op onze handen voorkomen en hoewel je je handen hebt gewassen en soms zelfs hebt gedesinfecteerd, je handen nooit helemaal schoon zijn en er altijd nog bacteriën er op zullen zitten. Verder worden de kinderen hierdoor bewust gemaakt dat doordat je handen altijd organismen bevat, je met de blote handen bereid voedsel niet moet aanraken. Met de tweede proef is de leerlingen bijgebracht dat je klaargemaakt voedsel niet open moet laten staan, omdat microbiologische organismen ook in de lucht voorkomen.
De kindervakantie microbiologie is een spin off van de vakantie microbiologie die in de grote vakantie wordt georganiseerd sinds 2006. “In de grote vakantie, in augustus / september 2016, zijn we dus tien jaar oud. Het doel is om Surinaamse kinderen te stimuleren hun best te doen op school. Hier zijn ze heel praktisch bezig. Een aantal van de studenten die in het verleden meegedaan hebben aan de training, zijn nu ook afgestudeerd van de universiteit”, aldus Stutgard.

error: Kopiëren mag niet!