Rosebel organiseert Gran Krutu met overheid en omliggende gemeenschappen Brokopondo

DSC_0244Op dinsdag 29 maart 2016 werd op initiatief van Rosebel Gold Mines N.V. (Rosebel) een Gran Krutu gehouden in het multifunctioneel centrum van Brokopondo. De Gran Krutu was een multi-stakeholders consultatie, waarbij o.a. aanwezig waren de Minister van Regionale Ontwikkeling, de DC van Brokopondo, het Traditioneel Gezag van Brokopondo, vertegenwoordigers van de ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen en Onderwijs, leden van de Consultatie Committee, vertegenwoordigers van de lokale kleinschalige goudzoekers en management van Rosebel.
Het doel van de Gran Krutu was om duurzame ontwikkeling van Brokopondo, met name de omliggende dorpen, en de nieuwe weg voorwaarts te bespreken. Het gaat in deze om de volgende 7 dorpen: Marshallkreek, Nieuw Lombe, Klaaskreek, Balingsoela, Nieuw Koffiekamp, Brownsweg en Kwakoegron. De gemeenschappen hebben concrete voorstellen aangedragen voor gezamenlijke uitvoering door de gemeenschappen, de overheid en Rosebel. Enkele van deze projecten zijn: het opzetten van drinkwatervoorziening voor Brokopondo, educatie- en gezondheidsprojecten, het oprichten van een vuilverwerkingsbedrijf en het opzetten van een ontwikkelingscentrum.
In de afgelopen 13 jaar hebben Rosebel en de gemeenschappen van Brokopondo een goede relatie opgebouwd, gebaseerd op gemeenschappelijke doelen voor duurzame ontwikkeling van dit district. In de loop der jaren zijn zowel de behoeften van de gemeenschappen als de bedrijfsomstandigheden gewijzigd. Hierdoor is het noodzakelijk gebleken om de afspraken binnen het partnerschap tussen Rosebel en de omliggende gemeenschappen te evalueren en in lijn te brengen met de veranderde omstandigheden.
De General Manager van Rosebel, Suresh Kalathil, zei in zijn toespraak: “Onze toewijding aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn de sleutel tot het succes van Rosebel. Vanaf de oprichting heeft Rosebel, samen met de gemeenschappen, tal van projecten gerealiseerd, voornamelijk op de gebieden educatie, gezondheidszorg en stimulans van lokaal ondernemerschap. Goede voorbeelden hiervan zijn de bouw van poliklinieken, logeergebouwen, accommodaties voor leerkrachten, speeltuinen, renovatie van scholen en volledige studiebeurzen voor de best geslaagde studenten van Brokopondo. Verder neemt Rosebel, zoveel als mogelijk, goederen als fruit, groenten en eieren, af van lokale ondernemers uit Brokopondo. Dit partnerschap tussen Rosebel en de gemeenschappen wordt verder versterkt doordat 27% van de werknemers van Rosebel afkomstig is uit Brokopondo. De afgelopen jaren waren uitdagend voor Rosebel door o.a. een dalende wereldmarktprijs voor goud en hogere productiekosten. Om deze omstandigheden het hoofd te bieden, heeft Rosebel maatregelen getroffen, w.o. het verminderen van de kosten en het verhogen van de productiviteit. Het is belangrijk dat zowel Rosebel als de gemeenschappen van Brokopondo werken aan een goede nalatenschap voor het district door te focussen op duurzame projecten die zullen leiden tot verdere capaciteitsversterking en het stimuleren van lokaal ondernemerschap.”
Minister Dikan van Regionale Ontwikkeling gaf aan dat het de rol van het traditioneel gezag, de bestuursdienst en de centrale overheid is om duurzaamheid te creëren, waarbij RO de taak heeft om regio’s tot ontwikkeling te brengen. De minister gaf aan dat hierbij vooral het stimuleren van ondernemerschap en de agrarische ontwikkeling belangrijke factoren zijn.
De dcvan Brokopondo, Yvonne Pinas, benadrukte dat decentralisatie ertoe heeft geleid dat het district haar eigen ontwikkeling ter hand kan nemen. Zij zei dank aan Rosebel voor het helpen uitvoeren van een aantal duurzame projecten, maar gaf tegelijkertijd ook aan dat Brokopondo nog veel projecten heeft te realiseren.
Op de Gran Krutu hebben de gemeenschappen concrete voorstellen aangedragen, die zij gezamenlijk met Rosebel en de centrale overheid wensen uit te voeren. Enkele van deze voorstellen zijn: drinkwatervoorziening voor Brokopondo, het uitvoeren van educatie- en gezondheidsprojecten, het opzetten van een vuilverwerkingsbedrijf en het opzetten van een ontwikkelingscentrum. In de komende periode zullen deze voorstellen verder uitgewerkt en besproken worden.

error: Kopiëren mag niet!