De Centrale Bank van Suriname heeft alles gereed om de komende week een vlot verloop van de valutaveilingen te bewerkstelligen. De afgelopen weken is het veilingsysteem vaker uitgetest en is er frequent overleg geweest met onder meer de deviezenbanken. De verwachting is dan ook dat de veiling van 22 maart aanstaande een vlekkeloos verloop zal hebben.
Het doel van de valutaveiling is om een evenwichtskoers in de economie te vinden. De bedoeling is dat deze koers dan ondersteund wordt met kundig, toepasselijk en verantwoord fiscaal en monetair beleid, waardoor de wisselkoers langdurige stabiliteit verkregen kan worden.
Het systeem van de valutaveilingen zal uiteindelijk moeten overgaan in een interbancaire markt van de valutahandel waarin naast banken mogelijk ook andere instellingen, mits zij aan de gestelde normen kunnen voldoen, kunnen participeren. De middelen uit de valutaveiling zijn primair bedoeld voor bedrijven die goederen en diensten importeren.
Sinds enkele dagen wordt op verschillende televisiestations een informatiefilmpje vertoond, waarin op een simpele manier wordt uitgelegd wat een valutaveiling is en wat ermee beoogd wordt. Deze informatie is intussen ook verwerkt in een folder die op de website van de Bank te lezen zal zijn. De folder zal ook gestuurd worden naar de verschillende media zodat die de informatie het met hun eigen publiek kunnen delen.
Het belang van de valutaveiling is dat de hoogte van de wisselkoers bepaald wordt op basis van vraag en aanbod. Ook zorgt het voor transparantie en voorspelbaarheid, omdat de veilingen met regelmaat, vooralsnog wekelijks, zullen plaatsvinden op een door de CBvS aangegeven dag en tijdstip. Vanaf de aankondiging de afgelopen week dat de veilingen op 22 maart beginnen, vertonen de koersen op de parallelle markt een neerwaartse trend. Dit is niet verwonderlijk omdat ook importeurs, op basis van prijsinformatie die van consumenten verkregen wordt, zich hebben uitgesproken tegen een koersniveau dat niet door de samenleving gedragen zou kunnen worden.
Hoe vindt de verschaffing van prijsinformatie in de praktijk plaats?
Die informatieverschaffing loopt eenvoudig via winkeliers/handelaren die aangeven welke producten zij van distributeurs willen afnemen omdat zij die producten dan zeker weer zullen kunnen verkopen. Indien de afzet van een bepaald product constant blijft dan is dat een teken dat het product gewild is en dat de prijs daarvoor zich op het juiste niveau bevindt. Bij geen afzet of sterk verminderde afzet hapert er iets aan de kwaliteit, de prijs of aan de aard van het product.
Vanaf 22 maart doet de gemeenschap dus een uitspraak over het niveau van de wisselkoers. Met zijn allen zullen wij een verkregen evenwichtskoers moeten schragen. Veel vraag uitoefenen naar vreemde valuta, hetzij direct (door te speculeren of bankrekeningen in deviezen te spekken) of indirect (door overdadig kopen van buitenlandse goederen en diensten), zal onze wisselkoers weer onder druk zetten. Ter voorkoming daarvan moet elke sector in de economie, elke entiteit, groot of klein, bedachtzaam omgaan met geldmiddelen die zij ter beschikking heeft. Een appeltje voor de dorst bewaren, zeker in tijden van stabiliteit, kan echt nooit kwaad.