De Bond van Leraren (BvL) die in actie was vrijdag, heeft een alv gehouden met zijn leden welke gevolgd werd door een persconferentie. De acties zijn in ieder geval tot woensdag opgeschort. Volgens Valies hebben de leerkrachten het punt bereikt waar niets hen meer uitmaakt. Ze zijn niet bereid de regering veel meer ruimte te geven. Hij geeft aan dat hij bang is dat zaken zullen escaleren als een werkelijke oplossing uitblijft. De leerkrachten verkeren nu namelijk in explosieve toestand.
Volgende week woensdag komt regering met bod
De leraren op VOS-niveau zijn van mening dat de herwaardering waar zij sinds 2014 om vragen, vooral gezien de slechte economische omstandigheden en de onstabiele situatie op de valutamarkt, nu wel moet worden toegekend. Zij komen niet meer uit met hun middelen. Bondsvoorzitter Wilgo Valies gaf aan dat de regering gevraagd heeft dat de acties worden opgeschort en dat er van regeringswege volgende week woensdag een bod op tafel zal liggen ten aanzien van het financieel gedeelte. De leerkrachten geven aan dat zij weinig geloof hebben in de belofte van de regering om zaken te effectueren. De president zou tijdens een gesprek met de BvL, Fols en Ravaksur donderdag hebben aangegeven dat de eis van de leraren voor een betere positionering een gerechtvaardigde is. De verarming die nu plaatsvindt bij de leraren en de meeste loontrekkers, heeft de aandacht van de regering. De regeringsleiders geven aan dat het grootste probleem nu vooral de valutakoers is en dat er alles aan gedaan wordt om meer stabiliteit daarin te brengen, legt Valies uit. De BvL heeft erop gewezen dat voor haar de belangrijkste voorwaarde voor voortgang een goed beleid is dat niet resulteert in verdere verarming. Men kan volgens Valies meer geld krijgen, maar dit zal geen soelaas bieden als de prijzen blijven stijgen. De leraren zijn niet meer bereid de miskenning van de afgelopen jaren te accepteren en willen nu tot het uiterste gaan. Daarom willen de belangengroepen een resultaatgerichte werkwijze. De leerkrachten gaan met tegenzin weer aan het werk de komende dagen. Zij zijn van mening dat zij eigenlijk niet zouden moeten werken, net zoals de bushouders niet rijden wanneer ze staken totdat hun geld op de rekening staat.
Er bestaat volgens Valies een zeker wantrouwen aan de zijde van de leerkrachten. De leraren willen volgens hem eerst de concrete resultaten zien alvorens ze zeggen dat ze geen acties meer gaan ondernemen. Donderdag zal de BvL wederom een ontmoeting hebben met de leden om het regeringsvoorstel te bespreken. Indien die niet naar tevredenheid is, is er reeds een actiemodel in voorbereiding. Als de verbetering niet komt, is men niet bereid weer aan de slag te gaan. De leerkrachten hebben aangegeven bereid te zijn er hard tegenaan te willen gaan. Valies gelooft dat er genoeg mogelijkheden zijn om de leraren het gevoel te geven en te laten merken dat de intentie er is om te gaan naar het punt waar zij naartoe willen. “Een ontevreden en gefrustreerde klas kan geen leerlingen motiveren”, stelt Valies. De leraren hebben zich volgens hem ondanks de minder goede omstandigheden al die jaren toch blijven inzetten, omdat ze hun verantwoordelijkheid zouden kennen, beweert Valies. De BvL hoeft geen acties te voeren want als de leraren gefrustreerd zijn, gaan ze met individuele acties komen waarvan de leerlingen en het hele land de dupe zullen worden. Reden waarom zaken met een doordachte en behoedzame wijze moeten worden aangepakt. De mensen die geloof hadden in de regering, voelen zich nu gepakt. Valies zegt dat het bestuur niet meer in staat zal zijn de leraren weer op spoor te krijgen als de regering nu geen aanzet maakt voor het komen tot een oplossing.