Het bedrijfsleven heeft een grote verantwoordelijkheid om zijn bedrijven draaiende te houden. Heel veel burgers zijn namelijk afhankelijk van het bedrijfsleven als werkgever. De vraag is in hoeverre zij die functie zullen kunnen blijven vervullen. De vele ontslagaanvragen vanuit het bedrijfsleven in de afgelopen periode zijn een reden voor bezorgdheid. “Je hoopt dat ze het zolang mogelijk gaan blijven doen, maar als er geen winsten worden gemaakt en als de situatie niet verbetert, zullen er voor de komende twee jaren geen perspectieven zijn. Dan zullen heel veel ondernemers ertoe over moeten gaan om hun bedrijven te sluiten.” Dit zegt de voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, Steven Mac Andrew.
De ondernemers overwegen nu volgens hem of ze door moeten gaan met verliezen lijden vanwege een situatie van het niet op tijd ontvangen van hun gelden van de overheid, waardoor zij in problemen geraken. “Het is een hele complexe situatie en ondernemers proberen zo lang mogelijk door te gaan met hun zaken, maar op een gegeven moment zal de kruik barsten. Ze zullen dan harde beslissingen nemen.” Het is volgens Mac Andrew ook zo dat het ondernemersklimaat in Suriname niet is wat het wezen moet. Vooral Surinaamse ondernemers worden niet gefaciliteerd en hebben het vele malen moeilijker dan buitenlandse ondernemers, legt Mac Andrew uit.
Ten aanzien van de valutaveilingen hoopt Mac Andrew dat deze enigszins een verbetering zullen brengen, maar dat de praktijk moet uitwijzen hoe het precies werkt. We moeten volgens hem nog zien wat de echte impact zal zijn wat betreft de koersontwikkeling in Suriname. “Valutaveilingen zijn één ding, er is een scala aan onderwerpen dat aangepakt moet worden.” Hij noemt de overheidsfinanciën en de oplopende schuldenproblematiek, die grote gevolgen kunnen hebben voor toekomstige generaties. “We vinden nog steeds dat de overheid op een holistische wijze haar sociale partners moet betrekken en grondig moet uitleggen wat er precies gaande is.” Op dit moment weten de ondernemers dit volgens hem niet. “Er zijn veel vragen voor het bedrijfsleven, er is veel onduidelijkheid. We horen nu dat het IMF gaat komen of dat de World Bank komt. We hebben weleens ontmoetingen met die mensen gehad, maar we weten niet wat het plan is van de overheid om de situatie in Suriname op een holistische wijze aan te pakken.” De VSB-voorzitter geeft aan dat de organisatie bereid blijft om op constructieve wijze haar bijdrage te leveren. “Soms betekent constructief ook kritiek leveren. Ik denk dat we er overheen moeten stappen om kritiek te beschouwen als ‘ze zijn tegen mij’, want dat is het niet. Als je constructief kritiek levert, betekent dat, dat de partij toch wel enige inbreng kan geven wat betreft de problematiek in Suriname. Wij zijn nog steeds bereid onze input te geven.”