Aanhouding valutaveilingen funest

De samenleving heeft dringend behoefte aan goed, integer, kundig en transparant leiderschap. Vooral nu in het gehele land de economische druk nijpender wordt. Grote delen van de bevolking kunnen reeds geruime tijd, vanwege het huidig economisch wanbeleid van de opeenvolgende regeringen Bouterse, de eindjes niet meer aan elkaar knopen. Met andere woorden: onze bevolking wordt zienderogen armer.
De regering geeft met het aanhouden van de valutaveilingen van de CBvS en het creatief manipuleren van het kredietplafond, een verkeerd signaal af. Cruciale loononderhandelingen welke momenteel worden gevoerd, komen onnodig onder druk en het voortbestaan van ondernemingen en arbeidsplaatsen wordt in gevaar gebracht. Ook de internationale gemeenschap zal onder de huidige omstandigheden, in het bijzonder in DNA, haar ondersteuning aanhouden of alleen tegen zeer strenge condities hulp willen bieden.
De door de CBvS beoogde valutaveilingen zouden, mits dynamisch maar bovenal transparant en rechtvaardig uitgevoerd, kunnen maken dat het vertrouwen in de Surinaamse munt kan worden hersteld. Beleid ten behoeve hiervan, dient niet enkel te komen vanuit de CBvS maar meer nog middels doortastendheid en ondersteuning van de regering en DNA, vervat in een samenhangend aanpassingsprogramma. Zonder deze ondersteuning zullen de valutaveilingen weinig kans van slagen hebben.
Bij het aantreden van de huidige Governor van de CBvS, G. Gersie en zijn team, heeft hij een duidelijke boodschap overgebracht aan de gemeenschap. Deze boodschap hield in dat alle spelers op monetair gebied de hun toebedeelde posities moeten innemen, zoals duidelijk bij wet aangegeven. Deze kennisgeving en de in het vooruitzicht gestelde valutaveilingen, hebben sindsdien voor gezorgd dat de koers ging van 5.90 naar 5.15 en daar stabiel bleef. Maar door het ontbreken van daadkracht vooral vanuit DNA coalitie, hebben wij moeten merken dat de koers helaas weer het oude niveau is genaderd. De cruciale vraag is nu: heeft de lobby van de cambio’s haar werk gedaan om haar greep op onze economie wederom in handen te krijgen? In dat geval mogen wij er zeker van zijn dat de toekomst van ons land er zeer belabberd uitziet en dat wij erop mogen rekenen dat de koers naar een ongekende hoogte zal klimmen en het hele land hierdoor in een chaotische situatie zal worden gestort.
Of is het zo dat de huidige minister van Financiën bezig is een val op te zetten voor de huidige leiding van onze Centrale Bank die hij totaal niet lust? De tijd zal het leren. Doch, helaas zullen wij weer het gelag moeten betalen terwijl de manipulators rustig elders hun toevlucht zullen zoeken onder de tropische zon van het Caraïbisch gebied. Uiteindelijk hebben zij hun zakken al volgestopt en hoeven zij zich geen zorgen te maken over onbetaalbare prijzen en de “broko prenasi” die zij achterlieten.
NPS-Werkgroep Planning & Ontwikkeling van het Japin

error: Kopiëren mag niet!