Burleson: aangepaste criteria voor vergunning ‘winkelier algemeen’

Het ministerie van Handel en Industrie (HI) heeft besloten tijdelijk geen aanvragen voor de vergunning ‘winkelier algemeen’ in behandeling te nemen. Het stopzetten van het verlenen van de vergunning ‘winkelier algemeen’ tot nader order is in feite bedoeld om de ruimte te creëren voor het instellen van een onderzoeksperiode. Hierdoor kan nog niet vooraf gezegd kan worden hoe het uiteindelijk besluit zal luiden. De bedoeling is wel dat men gaat richting aanpassing van de criteria voor het verstrekken van vergunningen. Dit legt HI-minister Sieglien Burleson uit. “Het is de taak van het ministerie van HI om te waken over consumenten en producenten en andere ondernemers. Het moet niet zo zijn dat als wij een actie ondernemen dat de ene groep denkt dat zij hiermee beperkt worden”, zegt Burleson. Volgens haar is de ordening juist bedoeld om de ondernemers betere en winstgevendere bedrijven te kunnen garanderen.
“Het is goed als de overheid duidelijker kan aangeven wat de richtlijnen zijn, zodat de vergunningaanvragers weten waar ze aan moeten voldoen.” We willen volgens Burleson met z’n allen toch wel een organisatiegraad op een hoger niveau. Daarnaast wil het ministerie de concurrentie gezond houden. “Als een bedrijf vanwege teveel concurrentie onvoldoende verdient uit zijn bedrijf moet ordening geschieden omwille van eerlijke concurrentie en een gezonde marktwerking.” Het ministerie wil nu standaarden, mede op basis van wat de burgerij wil, vooraf gaan bepalen. Hierdoor zal het niet nodig zijn om de winkeliers achteraf te gaan controleren op correctheid, zonder dat de winkelier eerst hierop is voorbereid. Het ministerie wil transparante regelgeving vooraf opstellen of afspraken vooraf maken, waardoor men beter kan inschatten waar men zich aan moet houden en waarop men voorbereid moet zijn bij het willen opstarten van een winkel. Dit zowel aan de kant van de ondernemers, de burgerij en overige actoren.
In principe zullen bestaande vergunning in deze fase wel verlengd worden, maar er zal gekeken worden waar het nodig is om bij te stellen en criteria voor het verlengen erbij te doen. De minister geeft aan dat zij eergisteren nog nieuwe vergunningen heeft uitgegeven van aanvragen die reeds in proces waren. De stopzetting betekent dus niet dat er helemaal geen vergunningen meer worden verstrekt. Lopende vergunningaanvragen en vergunningen aanvragen voor specifieke producten, zoals een schoenenzaak, proviand, ons belang, slagerij etc., gaan volgens Burleson gewoon door.

error: Kopiëren mag niet!