CHS van oordeel dat Sapoen en Chitan PL-fractie niet hebben verlaten

front1Ondanks het feit dat PL-assembleelid Raymond Sapoen bij de eerste DNA-vergadering na de verkiezing in mei 2015 zelf had aangegeven een eenmansfractie te vormen in het parlement, blijft het Centraal Hoofdstembureau (CHS) erbij dat Sapoen en Chitan de fractie van de PL niet hebben verlaten. Het CHS heeft gisteren laten weten dat op grond van de overweging dat Sapoen en Chitan de PL-fractie niet hebben verlaten er geen opengevallen plekken zijn voor het doorschuiven van nieuwe leden. PL-voorzitter Paul Somohardjo reageert heel verbouwereerd en onthutst tegenover Dagblad Suriname. Het CHS heeft nimmer de bevoegdheid om te toetsen, benadrukt hij. Hij zegt dat de PL-fractie in het parlement slechts drie functies telt. Sapoen en Chitan zijn ook niet namens de PL afgevaardigd om zitting te nemen in commissies. Sapoen en Chitan hebben de fractieleider van de NDP, Andre Misiekaba, zelf gevraagd om zitting te kunnen nemen in commissies. Hoewel Sapoen en Chitan hun terugroeping aanvochten bij de rechter en de rechter in hun nadeel vonnis heeft gewezen, beweert het CHS dat de twee overlopers nimmer de fractie van de PL hebben verlaten. Volgens Somohardjo heeft de rechter voldoende bewijs dat Sapoen en Chitan volgens de wettelijke bepalingen zijn teruggeroepen door de partijraad. Hij sluit niet uit dat de PL, de NPS en de VHP het CHS voor het gerecht zullen slepen om de twee opengevallen plaatsen aan te vechten.
Geen sprake van rechtvaardigheid maar van macht
Somohardjo had eerder al zijn bedenkingen over de rechtvaardigheid die het CHS zou propageren. Slechts twee leden van het CHS zijn afkomstig van de Abop, terwijl de overigen allen de paarse pet op hebben. Ondanks protest van de twee leden van de Abop dat Sapoen en Chitan de PL fractie hebben verlaten, heeft het CHS zijn overweging doen gelden. Volgens Somohardjo kan niet meer gesproken worden van recht, maar van machtsmisbruik. Hij legt de nadruk op dat de NDP absolute macht heeft en maakt en breekt wat zij wil.
Bodemgeschil zegt Somohardjo niets
Dat Sapoen en Chitan de uitspraak van de rechter in een bodemgeschil willen aanvechten, zegt Somohardjo totaal niets. “Sapoen kan naar het Internationaal Gerechtshof”, aldus Somohardjo. “Wanneer hij in het gelijk gesteld wordt, kan hij terugkomen. In die tussentijd is hij parlementariër af”, redeneert Somohardjo met beklemtoning dat het besluit van de partijraad om Sapoen en Chitan terug te roepen, rechtsgeldig is.
Asha Gajadien Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!