Gajadien: “Valuta deposito op banken niet bij wet beschermd”

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
De wet die voor de bescherming van valuta op rekeningen van burgers moet zorgen is formeel niet ingediend en het is ook niet in De Nationale Assemblee (DNA) in behandeling. Volgens planning moet minister Gilmore Hoefdraad van Financiën deze wet vóór 2016 zover hebben om voor behandeling in het parlement in te dienen. Dit zegt assembleelid Asiskumar Gajadien aan Dagblad Suriname naar aanleiding van een persbericht van de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV), waarbij rekeninghouders gegarandeerd worden te allen tijde over al hun tegoeden bij banken te kunnen beschikken. De CBvS heeft eerder gegarandeerd dat er geen enkele intentie noch behoefte is bij de beleidsmakers om aan tegoeden op vreemde valutarekeningen te komen. Het geldt voor alle tegoeden. Gajadien juicht het initiatief van de bankiersvereniging toe en ondersteunt dit initiatief om de rust op financieel vlak terug te laten keren. Pas dan kan een aanvang gemaakt worden om de chaotische situatie op financieel vlak te beëindigen. De parlementariër benadrukt dat de wet op bank- en kredietwezen duidelijk aangeeft dat er een deposito beschermingssysteem moet worden gecreëerd om te garanderen dat rekeninghouders hun tegoeden altijd minimaal gegarandeerd kunnen opnemen. Het gaat volgens de politicus om een uitvloeisel van de bankwet waar de verplichting aan een duidelijke termijn is gesteld. “Jammer genoeg hebben wij gezien dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) nog steeds niet met gedegen regelgeving is gekomen. Dezelfde minister had ook beloofd dat hij voor eind 2015 een wijziging van de comptabiliteitswet in het parlement zou indienen. Echter zien wij dat nog steeds niet. Deze zaken geven alleen maar aan dat het vertrouwen in de regering en het beleid alleen maar afneemt”, aldus de VHP’er.
SPSB bank biedt dollars aan tegen SRD 4.50 koers
Gajadien zegt dat de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), een staatsbank, van de week gestart is om US dollars tegen een koers van SRD 4.50 aan de cambio’s te verkopen. Het gaat volgens hem om een voorwaarde, waarbij de koers gesteld wordt op SRD 4.20 met een extra SRD 0.30 cent als borgsom. Wanneer de dollars terug aan de bank worden verkocht, wordt de SRD 0.30 borgsom teruggegeven aan de geldwisselkantoren. De straatkoers voor de USD is op dit moment gesteld op SRD 4.70, terwijl de Euro voor een bedrag van SRD 5.14 te vinden is. Voor hem als volksvertegenwoordiger is het erg onduidelijk waarom de SPSB bank een andere koers hanteert, dan de SRD 4.04 en SRD 4.20 die door de CBvS is vastgesteld. “Ik denk dat dit alleen maar kan aanduiden dat er sprake is van een andere devaluatie als men middelen tegen een hogere koers ter beschikking stelt. U ziet duidelijk dat er geen vertrouwenwekkend beleid door de regering wordt uitgevoerd”, aldus Gajadien.
IMF maatregelen op komst voor Suriname?
Gajadien zegt dat hij afgelopen dinsdag tijdens de begrotingsbehandeling in DNA vragen aan president Desi Bouterse heeft gesteld over het bezoek van het International Monetary Fund (IMF) die door het staatshoofd verwezen zijn naar de Financiënminister. “Terwijl wij zien dat een grotere delegatie hier is dan de gebruikelijke missies, rijst de vraag of de regering bezig is met een IMF pakket van maatregelen”. Vanuit de CBvS en Financiën moet er volgens hem ook een vertrouwend beleid worden gevoerd. “Ik vindt het erg dat de regering niet direct met een goede governor in zo een instabiele situatie is gekomen”. De politicus stelt dat de benoeming van een nieuwe governor op dit ogenblik meer dan essentieel is om de rust op de valutamarkt te laten terugkeren. “Op dit moment wordt door nalatigheid van de regering voor nog meer chaos gezorgd. Het is alleen de regering die voor rust bij de banken kan zorgen. Ik roep de samenleving op om niet in paniek te raken, omdat er ondanks een slecht beleid, nog altijd hoop is”, aldus Gajadien.
FR

error: Kopiëren mag niet!