COL schrijft president wederom aan over inspraak

In hun open brief “Tantiri a no don”, aan de president, geeft de voorzitter van de Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren (COL), Hugo Blanker, aan dat de “COL zich niet gebonden voelt aan voorzieningen voor landsdienaren waar zij geen inspraak in heeft”. Hij brengt in herinnering de calamiteiten rondom de implementatie van Fiso. In eerste instantie luisterde de toenmalige regering ook niet naar de COL. Het was een rechtvaardige en verbeten strijd met het resultaat dat de voorwaarden voor reparatie van Fiso werden bereikt.
“Vandaag de dag horen we duidelijke verklaringen dat Fiso op de schopstoel moet. Dit gebeurt door dezelfde leiders van Ravaksur. Nota bene, tijdens de COL-strijd bezongen zij hoe Fiso in de oorspronkelijke staat zaligmakend zou zijn. De COL blijft inderdaad per definitie voorstander van maatregelen, die de overheid neemt die gericht zijn op inkomstenverruiming, mits een aanvaardbaar deel hiervan gereserveerd wordt voor nivellering van de welvaart. Tegelijkertijd is zij voorvechter van transparantie, bescherming en optimalisering van inkomensniveaus, c.q. welvaart en welzijn van de actief dienende en gepensioneerde landsdienaren en hun respectieve gezinnen. Bij de beoordeling en ondersteuning van micro – en macro-economische besluiten zal het voorgaande steeds vertrekpunt zijn.”
De COL blijft voorstander van ‘commercialisering van de daarvoor in aanmerking komende diensten van de overheid, met dien verstande dat de middelen direct bestemd worden voor de optimalisering van de dienstverlening, direct gerelateerd aan de overheid (parastataal)’. De COL draagt ook voorstellen aan waaronder ‘het salaris en de schadeloosstelling van politieke ambtsdragers tot een redelijk en rechtvaardig maximum terugbrengen’. Ze is ook voorstander van bevriezing van de vastgestelde representatietoelage voor onder andere de president, vicepresident, ministers en DNA-leden. De COL wil een evaluatie met betrekking tot continuering, dan wel vervanging van Fiso, voorafgaand aan gelijkschakeling van alle betrokken functiegroepen en ontkoppeling van de salariëring van landsdienaren en politieke ambtsdragers.
“Wij verwachten dat wanneer de regering, zeker de president, zo voort gaat door ons te negeren, men ook rekening mee moet houden dat onze achterban een democratische achterban is, die niet over zich laat heen lopen. Wij accepteren niet zonder meer”, zegt Blanker.
President zal niet zo onverstandig handelen
Blanker werd ook gevraagd hoe er zal worden gereageerd als de president geen gehoor geeft aan deze oproep. Hij reageert door te stellen dat de COL niet verwacht dat de president zo onverstandig zal handelen. In september is er een schot voor de boeg gegeven door dit standpunt kenbaar te maken. Toen was de situatie niet zodanig uitgekristalliseerd. Nu zijn de leden geconfronteerd met de harde realiteit. “Als men niet naar ons luistert, zullen wij leiding moeten geven. Er zal op effectieve en indringende wijze aandacht worden gevraagd voor de dingen die ons nadeel berokkenen. De president is een strateeg, maar wij kunnen hem niet volgen in zijn strategie als hij met Ravaksur praat over loonsverhogingen van de ambtenaren. Vooral wanneer weinigen binnen Ravaksur landsdienaren zijn. De COL verwacht elk moment een reactie van de president”, aldus Blanker.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!