Pearl Jules, de gewezen directeur van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), is formeel niet ontslagen van zijn functie. Jules zegt aan Dagblad Suriname dat de wettelijke termijn voor het nemen van een besluit door de afdeling Arbeidsinspectie ondertussen al verlopen is. Hierdoor concludeert hij dat er geen enkele gronden gevonden zouden zijn om zijn ontslag door RGB-minister Steven Relyveld te rechtvaardigen. “Nu de termijn verlopen is, en er nog geen besluit is genomen, worden door mijn raadsman verdere juridische stappen voorbereid inzake het aanvechten van de onrechtmatigheid van mijn ontslag”, stelt SBB-topper tegenover Dagblad Suriname. De voormalige SBB-directie, onder leiding van Jules, zou volgens de bewindsman schuldig zijn bevonden aan grootschalige corruptie. Aanleiding voor dit alles is een bedrag van SRD 72 miljoen dat niet verantwoord kan worden. Jules blijft deze aantijgingen echter vanaf het begin ontkennen.
Mutaties worden teruggedraaid
Jules stelt dat de bewindsman terecht en correct genomen besluiten op het personele vlak van de buiten functie gestelde directie, inzake mutaties en bevordering, door het nieuw aangesteld dagelijks bestuur terug heeft laten draaien. Deze besluiten zorgen volgens hem voor grote ontevredenheid en hebben een demotiverend effect op de overige personeelsleden van de SBB, die op de hoogte zijn van de reden van deze terecht genomen besluiten. Ook stelt hij verder dat Relyveld verzuimt aan te geven dat door zijn nalaten het bestuur van de SBB geruime tijd, vanaf februari tot augustus 2014, niet de statutaire vereiste bezetting had. Hij heeft als algemeen directeur voor de continuïteit van de SBB binnen zijn bevoegdheden, rekening houdende met de statuten, zijn besluiten genomen.
Accountantsrapport wel bij bevriende mediaman, maar niet bij beschuldigde
De ex-SBB-topper zegt dat hij het een kwalijke zaak vindt dat het rapport van de accountant ACMA, dat als basis gehanteerd is bij zijn ontslag, maanden later nog steeds niet aan hem is overgedragen. Dit, terwijl een presentator van een praatprogramma dit wel op de televisie heeft kunnen tonen. “Het bekladden van mij en de overige leden van het ontheven directieteam voltrekt zich op deze manier verder”, stelt Jules. Hij stelt verder dat de hoge kosten van dit rapport zelf door de SBB zijn betaald, die nog steeds wachtende is op de subsidies over de maanden maart tot en met oktober 2015. Ook de subsidies over het derde en vierde kwartaal over het boekjaar 2014 zijn tot medio 2015 versnipperd overgemaakt. “Gelet op het huidig tekort aan financiële middelen zijdens de Staat kunnen deze besluiten vanwege de minister als bijzonder slecht worden gekwalificeerd. Het rapport is van nul en generlei waarde, aangezien alleen Clad bevoegd is te onderzoeken”, aldus Jules. De minister is volgens Jules tot heden er niet in geslaagd om de subsidies naar de SBB op tijd en volledig te laten plaatsvinden, waardoor het trekken van voorschotten op de geinde middelen nog steeds actueel is. Het trekken van deze voorschotten is volgens hem de enige manier geweest waarop de SBB zich staande heeft kunnen houden.
FR