No-nonsens-beleid in het verkeer

De politie zal binnenkort overgaan tot het invoeren van no-nonsens-beleid in het verkeer voor de wegpiraten en de doodrijders. Dit was reeds aanbevolen door het NDP-assembleelid Rabin Parmessar. Justitieminister Martin Misiedjan stelde het parlement hiervan op de hoogte gisteren in het parlement bij de voortzetting van de begrotingsbehandeling. Hoewel de huidige wetgeving voldoende ruimte biedt aan het uitoefenen van het ‘no-nonsens-beleid’ voor wegpiraten en doodrijders zal in overleg getreden worden met het Openbaar Ministerie voor het zwaarder straffen van de wegpiraten en doodrijders. ‘Wij kunnen de wegpiraten en doodrijders niet meer dulden in het verkeer.’
De minister legde er de nadruk op dat aspecten, waaronder handhaving, inrichting van wegen en informeren van de samenleving, gebruikt zullen worden om de verkeersveiligheid te waarborgen en verkeerscriminaliteit tegen te gaan. Als voorbeeld haalde hij aan het parkeren op het Onafhankelijkheidsplein; dit zou middels handhaving en voorlichting aangepakt kunnen worden. Het parkeren kan ook helemaal geëlimineerd worden door langs het plein parkeren helemaal onmogelijk te maken.
De bewindsman merkte wel op dat het aanpakken van de verkeerscriminaliteit niet slechts een aangelegenheid is van zijn ministerie. Ook het ministerie van Openbare Werken hoort erbij wanneer de inrichting van de wegen onder de loep wordt genomen. De Juspol-bewindsman deed de toezegging alles eraan te zullen doen om de veiligheid optimaal te garanderen.
Dat de flitspalen geplaatst op diverse locaties nog niet in gebruik zijn, is te wijten aan het feit dat ze nog niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen zou reeds aangeschreven zijn voor het zorg dragen voor de elektriciteitsvoorziening. Verder is ook aanvullende wetgeving nodig om conform het snelrecht te handelen.
Om de verkeerscriminaliteit een halt toe te roepen, vindt binnenkort plaats het ontwikkelen van een algemene mediacampagne speciaal gericht op bromfietsers, certificering en educatie van bromfietsers en streng optreden tegen bromfietsers die niet gekeurd zijn, rijden met opgevoerde snelheden en niet over goede valhelmen beschikken.
In 2011 zijn er 86 verkeersdoden genoteerd. Hiervan waren er 33 bromfietsers. Het jaar ervoor, in 2010, waren er 87 verkeersdoden. Hiervan waren er 23 bromfietsers. Voor dit jaar zijn er 10 verkeersdoden genoteerd. Er zijn geen bromfietsers bij.
Asha Bhagwat 

Geef een reactie

error: Kopiëren mag niet!