Voorzitter Henk Herrenberg van de Commissie Herdenking 40 jaar Staatkundig Onafhankelijkheid gaf tijdens een persmeeting aan dat in het kader van 40 jaar Srefidensi het volkslied veranderd zal worden. Dit werd onder andere bekendgemaakt als een van de zaken die aangepakt zal worden teneinde meer bewustwording te creëren. In het Nederlands couplet waar te woorden ‘werkend houden we in gedachten’ gezongen wordt , zal veranderd worden in ‘strijdend houden we in gedachten’. De commissie voorzitter zegt dat het woordje strijdend door de toenmalige gouverneur veranderd was in werkend. Het geeft dus een vertekend beeld van de geschiedenis. De commissievoorzitter heeft een reeks van activiteiten aangegeven, die niet alleen voor 25 november zal plaatsvinden, maar ook na 25 november zullen 12 maanden lang activiteiten ontplooid worden.
Het volkslied zal niet het enige zijn dat een verandering zal ondergaan. Het ligt in de bedoeling dat ook de straten, zoals de Abraham Crijnsenlaan een naamsverandering zal ondergaan. Namen zoals de Abraham Crijnsenlaan, de Julianatop, van Sommelsdijckse Kreek zijn allemaal namen die in deze tijd niet passen, volgens commissievoorzitter Herrenberg. Ook werkt de commissie aan het realiseren van een nationale klederdracht.
Vlaggenparade herintroduceren
Een ieder moet het belang van onze nationale vlag kennen. Niet alleen kinderen weten niet wat de 3 symbolen zijn, maar menig volwassene kan de betekenis van de symbolen niet aangeven. Daarom dacht de commissie eraan om samen met ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur ervoor te zorgen dat op alle scholen de vlaggenparade weer gehouden wordt, waarbij het volkslied natuurlijk ook gezongen wordt, aldus Herrenberg. Ook zal er samengewerkt worden met de universiteit en een beroep gedaan worden op de studenten om een thesis te schrijven over 40 jaar onafhankelijkheid. Onderwijsgevenden zullen het hele jaar door het thema 40 jaar onafhankelijkheid verzorgen. ‘We willen dat het begrip van 40 jaar onafhankelijkheid goed en duidelijk tot de mensen doordringt.’
Activiteiten op 25 november
Op 25 november zal de dag beginnen met de saluutschoten om 6.00 uur ‘s morgens. Tussen 7.00 en 16.00 uur zullen er culturele activiteiten gehouden worden te Palmentuin. Er zal ook een enveloppe met zegel in het kader van de herdenking door Surpost worden overhandigd aan president Bouterse. Hierna vindt de overhandiging van een historisch boekwerk van Jan Haakmat aan de president plaats. Van 11.00 tot 13.00 uur zal een buitengewone DNA-vergadering worden gehouden in de Congreshal. De parade en het defilé zullen rond 18.00 uur plaatsvinden. De activiteiten van het Nationaal Leger zal bestaan uit een motorfietsenshow, een vlaggenshow en gevechtsspecialisten, die hun kunsten zullen tonen. Vanaf 19.00 uur zal er een receptie voor genodigden zijn en de dag wordt afgesloten met vuurwerk en een volksreceptie.