Het presidentieel besluit van 4 oktober 2010, waarbij de toenmalige vicepresident, Robert Ameerali, door de president gemachtigd werd met de beleidsverantwoordelijkheid voor staatsbedrijven, heeft volgens Richard Kalloe, die toen verbonden was met de Investment and Development Corporation Suriname NV, geen lang leven gehad. “Ameerali is zoals gebruikelijk als een dief in de nacht met het besluit dat hij zelf heeft laten opmaken naar de president gestapt. Hij heeft de president gevraagd om te tekenen. De president heeft dat stuk, naar ons bescheiden mening, niet goed doorgenomen en getekend. Toen wij in dezelfde maand er kennis van kregen, zijn wij op de president zijn jaardag, 13 oktober, naar de president geweest, en hebben wij de president erop gewezen dat het besluit herroepen moest worden. Dat is intussen ook gebeurd. De herroeping is direct na 13 oktober gebeurd. Het besluit heeft dus kort gewerkt. We zagen dat Ameerali zijn mensen had benoemd bij onder andere Staatsolie. Die zijn allemaal weggehaald. Daar waar hij dacht zijn slag te kunnen slaan, zijn mensen weggehaald”, zegt Kalloe.
Met betrekking tot beweringen van politici, is te concluderen dat de toenmalige vicepresident toch wel invloed heeft weten uit te oefenen op bepaalde parastatale instellingen, zoals Staatsolie en de NV Energie Bedrijven Suriname. Volgens Asiskumar Gajadien is zelfs te constateren dat bepaalde ministers afstand namen van bepaalde verantwoordelijkheden en naar de vicepresident toe verwezen. De logica achter het verwijzen naar de vicepresident is in ieder geval niet te snappen, aangezien thans blijkt dat het presidentieel besluit van nul en generlei waarde is geweest. Delegeren naar een hoger orgaan is in het bestuursrecht ook niet toegestaan.
“De ministers zijn grote nullen, omdat 99.99% van de Surinaamse wetgeving alleen de ministers de bevoegdheden geeft om te handelen. De enige bevoegdheid die de vicepresident bij wet heeft, is het voorzitten van de Raad van Ministers. De ministers hebben zonder enig kennis van zaken, eigendunkelijk gehandeld”, aldus Kalloe.
Kavish Ganesh