Vandaag wordt wereldwijd de Internationale Dag voor Beroepsveiligheid en Gezondheid herdacht. Zoals blijkt uit het verslag van de Arbeid-minister heeft hij zich ingezet om goede stappen te zetten in de goede richting op het structurele niveau. In de komende regeerperiode zal het goede technische werk van de minister moeten worden voortgezet. De trein is al geruime tijd teruggaande naar de vorige regering al goed aan het rollen, alleen moet de kleine man het nu meer in zijn dagelijks werk gaan voelen.
We lazen in het verslag van de bewindsman dat het niet is gelukt om een belangrijke wet over modernisering van de veiligheidsregels in Suriname behandeld te krijgen. Wetten spelen bij veiligheid en welzijn van werknemers een belangrijke rol. Als er wetten zijn, dan is er een richting waarnaar werkgevers en werknemers moeten kijken. Dat schept duidelijkheid over de manier waarop men bestaande algemene verplichtingen moet uitvoeren, zoals de algemene plicht om te zorgen voor een veilige werkplek. Regels scheppen duidelijkheid over de wijze waarop de veiligheid moet worden gerealiseerd en bijvoorbeeld hoe ver werknemers moeten gaan. Het schept ook duidelijkheid over wat de rol van de werknemers en hun vakbonden is en wat de betekenis in het geheel is van preventie.
We weten dat in Suriname de arbeidswetten behoorlijk zijn vernieuwd, maar we hebben nog vooral op het gebied van de veiligheid stappen te maken. Regels komen op het gebied van arbeid relatief gemakkelijk tot stand, maar dan komt de fase van de handhaving. Volgen we de debatten in DNA, dan weten we dat dit een groot zorgpunt is. Bij handhaving in Suriname in zijn algemeenheid spelen competenties (en dus ook incompetentie) en integriteit van het individu een grote rol.
We lezen bijvoorbeeld in de landenrapporten van Suriname over mensenhandel hoe de State Department van de USA denkt over de handhaving in Suriname. Heel vaak heeft men gesproken over ‘complicity’ (medeplichtigheid) van Surinaamse ambtenaren aan wat verkeerd is gegaan.
We hebben het hier vaak gezegd en zullen het blijven herhalen: Suriname heeft een ernstig corruptieprobleem en ook tijdens deze regering is het niet gelukt om een cultuur en programma van eerlijkheid en zero tolerance tegen corruptie ingang te doen vinden binnen het openbaar bestuur. We hebben een zogenaamde public sector reform programma uitgevoerd onder leiding van Binnenlandse Zaken, maar de overheidssector is niet doorgelicht. Een integriteitsprogramma had op alle ministeries op maat gesneden moeten zijn uitgevoerd als onderdeel van dit psr programma.

De wereld heeft dankzij het werk van de internationale arbeidsorganisatie binnen de VN (IAO) goede vorderingen geboekt om veiligheid in de verschillende landen van de grond te krijgen. Maar nieuwe sectoren komen overal op, de technologie neemt de overhand en daardoor ontstaan er nieuwe uitdagingen voor veiligheid en gezondheid.
In Suriname doen er zich ook nieuwe ontwikkelingen voor. In Suriname is in opmars het call center werk waar niet-traditionele werktijden worden gehanteerd. Onze jongeren werken graag met ict en dit werk sluit aan op hun interesse en het schijnt ook goed betaald te zijn. Maar structureel ’s avonds werken in kunstlicht gaat een tol eisen op het lichamelijk en geestelijk welzijn. Onze Surinaamse diensten die op dit stuk preventieve acties moeten ondernemen kunnen alvast in overleg treden met de 5-6 grote bedrijven die gelukkig heel zichtbaar en geordend in de sector actief zijn. Het feit dat men zichtbaar is, geeft ook aan dat men formeel wil zijn en graag de guidance wil van de overheid althans begeleiding en sturing niet schroomt.
In Suriname hebben we een oliesector gehad en de veiligheidsnormen daar zijn vrij goed ontwikkeld. Dat is waarschijnlijk onderdeel van het streven van aantrekkelijk zijn voor de internationale kapitaalmarkt. Kapitaal is namelijk goedkoper voor bedrijven met weinig verspilling. Werknemers die inactief zijn door ongelukken en ziekten die voorkombaar zijn, is een vorm van verspilling. Suriname krijgt een olie- en gassector op zee (offshore) en dat zal nieuwe uitdagingen met zich meebrengen.
Een andere uitdaging voor Suriname is de ogenschijnlijk grote informele sector. Daar heeft men wereldwijd de neiging om te bezuinigen op veiligheid of deze af te wentelen op de werknemer. Ook sociale verzekeringen worden dan niet altijd gesloten. Suriname moet waken voor deze ontwikkelingen en sectoraal en gefaseerd economische sectoren aanpakken.
Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk, ook wel OSH-dag of VGW-dag genoemd, vindt jaarlijks plaats op 28 april. VGW staat voor veiligheid, gezondheid en welzijn. Het thema voor 2025 is “Een revolutie in gezondheid en veiligheid: de rol van kunstmatige intelligentie (AI) en digitalisering op het werk”. Dit jaar is het de 23ste keer dat deze dag wordt herdacht. Deze dag is bedoeld om wereldwijd bewustzijn te creëren over veiligheid en gezondheid op de werkplek. AI en digitale tools revolutioneren de veiligheid en gezondheid op het werk.
Tegenwoordig werken robots in gevaarlijke omgevingen, doen ze het zware werk, beheren ze giftige stoffen en werken ze bij extreme temperaturen. Ze nemen repetitieve en monotone taken op zich, terwijl digitale apparaten en sensoren gevaren vroegtijdig kunnen detecteren. Tegelijkertijd kunnen digitale technologieën, bij gebrek aan adequate VGW-maatregelen, leiden tot ongevallen, ergonomische risico’s, werkintensivering, verminderde controle over het werk en vervaagde grenzen.