In een uitgebreid gesprek met Faried Pierkhan in Kal Aaj Aur Kal op RBN over de aanstaande verkiezingen in Suriname analyseerde politicoloog en voormalig minister Hans Breeveld de impact van social media, de rol van politieke partijen en de uitdagingen voor de democratie.
Sociale media: snel, maar ongefilterd
Breeveld benadrukte dat social media traditionele campagnes hebben vervangen, maar waarschuwde voor desinformatie.
“Berichten worden gedeeld zonder verificatie, wat tot polarisatie leidt”, zei hij. Anonieme accounts vergroten het probleem, waardoor “onschuldige mensen bang worden voor politieke deelname”.
Te veel partijen, te weinig visie
Met 14 partijen noemde Breeveld het politieke landschap “fragmentarisch en onhoudbaar.” Veel partijen draaien om één leider en missen een maatschappelijke visie. “Ze voegen niets toe aan het debat en verzwakken de democratie”, stelde hij.
Hij pleitte voor samenwerking tussen partijen en strengere eisen voor interne democratie.
Invloed van economie en buitenland
De economische crisis en het “friends & family”-imago van de regering zullen volgens Breeveld het stemgedrag beïnvloeden.
Ook wees hij op buitenlandse inmenging, vooral vanuit Nederland en de VS, en riep op tot een “evenwichtig buitenlands beleid, zoals Barbados onder premier Mia Mottley”,
Oproep tot bewustwording
Breeveld sloot af met een oproep aan burgers en maatschappelijke groepen: “Laat verkiezingen niet over leugens gaan, maar over concrete plannen voor gezondheid, onderwijs en corruptiebestrijding. Alleen dan wint het volk.”
- Het volledige gesprek is terug te zien via deze link.