Volgens minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) is het van belang dat er niet langer blind moet worden gestaard op traditionele economische activiteiten zoals grootschalige landbouw en mijnbouw. Het gevaar is dat Suriname haar status als carbon negatief land verliest.
”Tegenwoordig bestaan er moderne methodes van landbouw, ook wel smart agriculture genoemd, waarbij geen grote stukken land nodig zijn en er geen ontbossing hoeft plaats te vinden. Deze innovatieve vormen van landbouw bieden duurzame alternatieven die passen binnen een moderne visie op ontwikkeling.Daarnaast moet ook anders gekeken worden naar de bosbouwsector. In plaats van simpelweg bomen te kappen en hout te exporteren”, aldus minister Dasai.
Export
Dasai wees afgelopen week tegenover lokale media erop dat er nagedacht moet worden over hoe meer waarde kunnen gecreëerd kan worden binnen de eigen grenzen, alvorens te exporteren. “Een andere belangrijke pijler is de ontwikkeling van ecotoerisme, evenals het uitbreiden van hernieuwbare energiebronnen.”
De minister wijst erop dat de lokale waterkrachtcentrales steeds kwetsbaarder worden door klimaatverandering, wat betekent dat er gezocht moet worden naar alternatieve vormen van energieopwekking.
De tweede strategische pijler heeft te maken met milieubescherming en het versterken van de veerkracht van het land tegen de gevolgen van klimaatverandering. Hierbij is het behoud van biodiversiteit essentieel. De focus ligt momenteel vooral op het bos, maar het bos herbergt veel meer dan enkel bomen. Het is rijk aan biodiversiteit, met een breed scala aan flora en fauna, die we moeten beschermen.
“Op termijn kunnen we daar ook economisch van profiteren. Internationaal wordt namelijk gewerkt aan een biodiversiteitsindex. Wanneer een land kan aantonen wat de waarde is van zijn biodiversiteit, kan het, net als met carbon credits, gaan verdienen aan zogenoemde biodiversity credits. Verder zijn er structurele problemen op het gebied van milieuvervuiling en afvalbeheer die aangepakt moeten worden. Hoewel de Nationale Milieuautoriteit (NMA) het afgelopen jaar is opgericht, kampt deze nog met capaciteitsproblemen en ontbreekt het aan voldoende technologie en menskracht om de milieu- en volksgezondheid effectief te verbeteren”, sprak Dasai.
Beleid
Dasai gaf aan dat: “Als er nu geen beleid wordt opgesteld voor de mijnbouwsector, laten simulaties zien dat dit in 2050 kan leiden tot een afname van de bosbedekking tot 63%. Dit zou betekenen dat Suriname dan geen carbon-positief land meer is en er geen duurzame economie tot stand is gebracht. Het bruto binnenlands product (BBP) per hoofd van de bevolking zou in dat scenario dalen van een potentieel van 40.000 dollar in 2040 naar het huidige niveau van ongeveer 5.000 dollar. Op basis van deze inzichten is besloten om de focus te verleggen naar duurzame groei binnen de dienstensector. Dit heeft geleid tot de keuze om de structuurvisie, waar al drie jaar aan gewerkt wordt, verder aan te scherpen en af te stemmen op de lange termijn ambities van het land.”