VES ONTMASKERT ZICHZELF!

Laten hun woorden jou daarom niet treurig maken: voorwaar, Wij weten wat zij verbergen en wat zij openlijk doen.                               Qur’an: soerah Ya sîn (36);76

Bismillah,

De VES (Vereniging  van Economisten in Suriname) heeft middels insinuatie een platvloers, ongegrond, ondankbaar en maatschappelijk zeer onverantwoord (lees: giftig) signaal willen geven richting onze schaarse medische specialisten die nog niet zijn vertrokken; die ervoor gekozen hebben om dagelijks onder hoge stress en zeer uitdagende (werk)omstandigheden, op dat ene cruciaal moment tussen leven en dood, ons leven te willen redden met o.a. risico’s voor eigen leven en privé.

Bovenal mijn hartgrondige dank en hulde  aan onze Surinaamse medische specialisten en laat u zeker niet afleiden c.q. deprimeren door arbeidsschuwe praatclubjes die iets moeten zeggen om o.a. het fenomeen van verborgen werkloosheid te maskeren.

Medisch specialist                                                                                       De weg tot medisch specialist is niet makkelijk, maar ook een waarbij er daadwerkelijke offers gebracht moet worden. Het leven van een medisch specialist in spé in een buitenlands ziekenhuis is voor elkeen een apart boekje van ontberingen die je niet zal vinden op google, vooral als die een gezinnetje heeft.

Het leven van een medisch specialist wordt veelal bepaald door de patiënt en het ziekenhuis. Het gezinsleven moet ook hierop zijn ingesteld c.q.brengt dan ook de nodige offers en betaald in deze dan ook  de hoofdprijs in de ruimste zin des woords. Het meedoen aan de (actieve) politiek door enkele specialisten lijkt mij zeer uitdagend, maar niet onmogelijk. Wanneer de medisch specialist (ongeacht ziekte/thuis situatie) in de holst van de nacht gewekt wordt door de EHBO (waarbij ook het gezin  wakker wordt en ondersteund) en haar bed (zonder enige keus te hebben) moet verlaten, met risico om op straat zelf slachtoffer te worden (o.a. beroving) om de econoom te helpen die op dat moment anders doodbloed, dan wil ik graag weten van de VES welk prijskaartje zij hierop plakt.

Soms wil het voorkomen (hoe voorzichtig je ook bent) dat de opérateur (de snijder) zichzelf verwond wanneer zij/hij bezig is met o.a. een HIV positief besmette patiënt. Wat en voor wie zijn de consequenties? Heeft de medisch specialist een keus om te zeggen dat hij/zij weigert een HIV positief besmet persoon te behandelen? Een econoom heeft wel alle vrijheid om het dossier te kiezen welk het meeste geld/voordelen opbrengt. 

e president van de republiek Suriname Z. Exc. Ch. Santokhi zal toch ook niet zonder reden gezegd hebben: “VES heeft geen verstand van de economie en moet bij mij voor uitleg”. De president zou nimmer een beroepsorganisatie zo respectloos diskwalificeren als hij niet zeker zou zijn. Immers de president heeft de beste economen van Suriname als adviseurs en ook in zijn regering c.q. feitelijke informatie over de VES en beschikt over zijn inlichtingendiensten.

De VES (Vereniging  van Economisten in Suriname)

Het doel van een beroepsorganiatie is om een bepaalde doelgroep te vertegenwoordigen en geenszins groepen tegen over elkaar te plaatsen in een samenleving. De VES spreekt zichzelf flagrant tegen door te stellen dat zij staat voor economische analyses, maar doet in deze allerlei ongenuanceerde c.q. ongefundeerde uitlatingen over  medische specialisten zonder slechts 1 (één) analyse te maken op basis van feiten.  Foei VES ! Je kan  pas stellen dat iemand te veel verdient,  na gedegen holistisch feitelijk onderzoek/analyse.

Zou het na gedegen onderzoek ook kunnen zijn dat de Surinaamse medische specialisten beduidend zijn onderbetaald? Anders zou zijn als de VES zou uitwerken hoe en waarom andere groepen in de zorg beter moeten gaan verdienen. Anders zou ook zijn als de VES de namen van die specialisten, die volgens haar onterecht veel verdienen, noemt en ook onderbouwd met documenten en analyses.

De VES hoeft zich geenszins te verschuilen achter een drogreden dat er dan tegen haar geprocedeerd kan worden. De rechter werkt namelijk met feiten die niet kunnen liegen. En natuurlijk zal er een inkomensverschil zijn tussen de medische professionals; moet het salaris van een ziekenverzorgster met vooropleiding LBGO hetzelfde zijn als van een medisch specialist waarbij de vooropleiding in deze loopbaan reeds start met VWO – S- pakket? En absoluut niets desavouerends naar ziekenverzorgsters. Integendeel; hun salaris moet met de meeste spoed (met TWK) vele malen hoger.

De VES zou juist productie moeten stimuleren. Wanneer iemand werkt voor 1 miljoen en hij kan dat verantwoorden, dan is er mijnsinziens niets aan de hand. Aangezien VES economen eind van de maand verzekerd zijn van hun loon, ontbeert de VES het empathisch vermogen om te begrijpen, los van de uiteenlopende consequenties, hoe mensonterend het is dat je een maand lang hebt gewerkt, maar aan het eind van de maand je niet zeker bent of je wordt betaald; maar je blijft door werken omdat je mensen levens wilt redden. 

Hoeveel medische specialisten zijn reeds vertrokken naar het buitenland? Indien de beloning/omstandigheden hier beter was, waren ze toch niet  vertrokken? Weet de VES hoeveel specialisten momenteel overwegen om te vertrekken? Mede door hun vertrek aanschouwen wij moedeloos een deplorabele gezondheidszorg die zich o.a. vertaalt in dagelijks onnodige doden. Heeft de VES enigszins stilgestaan wat mogelijke consequenties kunnen zijn in o.a. de relatie patiënt – medisch specialist ? Neen! Waar is o.a. de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de VES? Misschien moet de president of de procureur-generaal  van Suriname in deze ingrijpen…  

Wat de samenleving pas heel interessant zou vinden, is als de VES (bij wijze van uitzondering in het fabriceren van triviale, imposant klinkende, theoretische doemscenario’s voor gelijkgerichte mediabedrijven) een objectief onderzoek zou doen (laten doen) naar de feitelijke  inkomsten van de Surinaamse economen van de VES en hoe dit zich verhoudt met hun daadwerkelijke productie en hun (zichtbare/niet direct zichtbare ) bezittingen. Zelfs een leerling van klas 3 van de Mahomed Amanullah Taus lagere school te Leiding 11, zou dan direct de balans weten op te maken.

Nu kunnen ook wij de balans opmaken van de voortvluchtige criminele econoom G. Hoefdraad (gewezen governer van de Centrale Bank van Suriname). Practiserende medische specialisten kunnen niet in deze situaties terecht komen.

Het zou van klasse getuigen indien de VES meer met inhoud bezig gaat zijn in plaats van personen. Het feit dat Suriname vanaf de onafhankelijkheid tot en met de dag van morgen, economisch bezig is aan  te modderen moet stof tot nadenken (lees: aanfluiting) zijn voor professionele reflectie, hervorming en herformulering van de VES. De VES heeft, met de strikt persoonlijke onnozele aanval op de Surinaamse medische specialisten, zichzelf alleen maar verder in diskrediet gebracht.

Zorgsector                        

Goede zorg vereist niet alleen geld, maar meer nog een holistische visionaire visie. En dit is zeker niet weggelegd voor prutserige praatclubjes. De zorgsector wereldwijd staat nu voor immense uitdagingen. De zorgsector is net als onderwijs een afspiegeling van jou samenleving. Constructieve hervormingen in deze sectoren kunnen dus nooit alleen op zichzelf staan.

Kortheidshalve verwijs ik naar alle mislukte pogingen vanaf de onafhankelijkheid, trots alle inspanningen en heel veel verkwist kapitaal (VES nooit gehoord). Het is dan ook geen ‘rocket science’ om te begrijpen waarom superieure zorg ook in die landen is, waar je een strategisch overheidsbeleid hebt c.q. beroepsgroepen met o.a. een expliciete gedragscode. 

Van de VES mag tenminste verwacht worden dat zij de capaciteiten bezit om te weten dat het probleem van de Surinaamse zorgsector nooit gelegen kan zijn in het salaris van enkele specialisten. Het zou van maatschappelijke relevantie getuigen indien de VES objectief gaat onderzoeken hoe het komt dat wij een kwakkelende gezondheidszorg hebben, trots er zoveel geld in deze sector wordt gepompt. Het collectief salaris van alle specialisten in Suriname bij elkaar is slechts een schijntje op deze totale begroting. Waar verdwijnt het grote geld en wie zorgen ervoor dat het geld niet adequaat wordt besteed? En dat kunnen nooit de medische specialisten zijn!

NB: Zoals bekend schrijf ik nooit over personen/organisaties. Sorry en helaas voor deze uitzondering, waarbij het maatschappelijk belang de overweging was.

Fi Sabilallah,

Stg. AL UMMAH UNITED                                                                             Islamic Community Development Foundation

N. Walie Taus

error: Kopiëren mag niet!