Boodschap van het Comité Christelijke Kerken voor Pasen 2025
Het grootste en belangrijkste van alle christelijke hoogtijdagen is Pasen, het feest van de verrijzenis van Jezus Christus. Dit feest spreekt tot ons van een diepe hoop. Hoop is voor de gelovige Christen niet slechts een abstract concept, maar is wezenlijk verbonden met de blijvende, verborgen aanwezigheid van de verrezen Heer. Hij is de drijvende kracht die ons in staat stelt, om ondanks de schaduwen in het leven en in de wereld, vooruit te kijken en te blijven werken aan een betere toekomst: “Weliswaar leven jullie in de wereld in verdrukking, maar hebt goede moed: Ik heb de wereld overwonnen” (Johannes 16,33).
Het is door deze hoop dat we de moed vinden om obstakels te overwinnen en te streven naar een wereld waarin iedereen wordt erkend en gerespecteerd. In deze paasboodschap willen wij het thema van hoop overwegen in verbondenheid met de oproep tot waarachtige vriendschap. Het is namelijk in de vriendschappen die individuele mensen maar ook delen van de samenleving en volkeren met elkaar verbinden, dat we meewerken met Gods plannen van verlossing en vrede. Oprechte vriendschappen geven ruimte tot gesprek en het overwinnen van wantrouwen of vooroordelen. Dit leren we in de woorden van Christus tot Zijn leerlingen: “Dit is Mijn gebod, dat jullie elkaar liefhebben, zoals Ik jullie heb liefgehad. Geen groter liefde kan iemand hebben dan deze, dat hij zijn leven geeft voor zijn vrienden” (Johannes 15,15).
Het Comité Christelijke Kerken roept alle mensen van goede wil op tot hoop en sociale vriendschap. Deze oproep is diepgeworteld in ons geloof in de verrijzenis van Jezus. Want door het kruis en de verrijzenis verlost de Heer niet alleen de individuele mens, maar worden ook de sociale relaties tussen mensen vernieuwd. Deze vernieuwing betekent dat wij geroepen zijn om de waarden van het evangelie te integreren in ons omgaan met anderen. Zo dragen waarachtige vriendschappen bij aan de opbouw van een rechtvaardige en broederlijke samenleving.
Vriendschap is namelijk gelijk het bouwen van bruggen tussen individuen en gemeenschappen, ongeacht verschillen in achtergrond of overtuiging. Vriendschappen tussen mensen en tussen gemeenschappen en volkeren zullen echter nooit vanzelf groeien, maar vragen altijd inzet en onderhoud. Ze vragen dat we blijven geloven dat onze inzet voor verbindende vriendschappen een wezenlijk deel vormt van de hoop die de grondslag is van ons geloof in God. Vriendschappen tussen individuele mensen en tussen delen van de samenleving, oefent ons in een openheid die cruciaal is in een wereld die vaak verdeeld is en getekend door vooroordelen en spanningen. Door authentieke vriendschappen aan te gaan en te onderhouden, kunnen we barrières doorbreken en een cultuur bevorderen van vredige relaties en van eenheid in verscheidenheid. Dit is de diepste reden om middels de oecumenische initiatieven vriendschappen op te bouwen tussen Christenen van verschillende denominaties. Misschien zullen we het niet in alles eens zijn, maar de grote meerwaarde van verbondenheid, meeleven en warme hechte vriendschappen, is waar Jezus voor gebeden heeft: “Heilige Vader, bewaar in Uw naam hen die Gij Mij gegeven hebt, opdat zij één mogen zoals Wij” (Johannes 17,11). Ook in ons omgaan met mensen van andere godsdiensten, kunnen warme vriendschappen ons helpen om elkaar met respect te behandelen en de eigenheid van de ander te respecteren.
De thema’s hoop, vriendschap en de verrijzenis van Christus zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in de christelijke spiritualiteit. De verrijzenis van Christus bevestigt de mogelijkheid van vernieuwing en transformatie. De overwinning van het goede op het kwade, waarvan de verrijzenis getuigt, versterkt de hoop in ons. Het is de hoop die ons de kracht geeft om te streven naar een betere wereld en om vriendschappen te onderhouden die deze hoop ondersteunen en uitstralen.
In deze tijd van verkiezingscampagnes kunnen spanningen en emoties soms oplopen, en kunnen materiële belangen scherper naar boven komen. Daarom roept het Comite Christelijke Kerken in deze paasboodschap op, om juist nu de essentiële waarden van oprechte vriendschappen, respect en verbinding te koesteren. Wij staan als Surinaams volk voor cruciale omstandigheden. In alles wat wij de komende maanden doen, zullen wij moeten blijven werken aan de toekomst van ons geliefd land, moeten wij waarmaken wat voor soort samenleving wij willen zijn, en steeds weer ons daar oprecht voor willen inzetten.
Door hoopvol te zijn, authentieke vriendschappen te cultiveren, en te leven in het licht van de verrijzenis, kunnen wij bijdragen aan de realisatie van een Suriname waarin verbroedering en sociale vriendschappen centraal staan. Door deze waarden te omarmen en in praktijk te brengen, kunnen wij bijdragen aan een Surinaamse samenleving die gekenmerkt wordt door solidariteit, rechtvaardigheid, begrip en liefde. Het is een oproep aan eenieder van ons om hier actief aan deel te nemen, diepgeworteld in de blijvende hoop die voortkomt uit het geloof in de verrijzenis van Christus.
Wij wensen de gehele Surinaamse samenleving gezegende paasdagen toe.
Het Comité Christelijke Kerken