Het Britse Hooggerechtshof heeft woensdag besloten dat alleen mensen die als vrouw zijn geboren als vrouw worden beschouwd volgens de zogeheten gelijkheidswet.
De uitspraak heeft invloed op de rechten van transgender personen en leidt tot discussie over genderrechten in het Verenigd Koninkrijk. De term ‘vrouw’ in de gelijkheidswet (Equalities Law) verwijst volgens het hooggerechtshof “uitsluitend naar personen die bij geboorte biologisch vrouw zijn”, meldt persbureau AP woensdag.
Dit betekent dat transgender vrouwen, zelfs met een officieel gendercertificaat, niet als vrouw worden erkend volgens deze wet.
Wat dat in de praktijk gaat betekenen voor deze mensen, is nog onduidelijk. De gelijkheidswet is er om discriminatie te voorkomen en moet ervoor zorgen dat iedereen gelijke kansen heeft, ongeacht geslacht, ras en religie.
Het Britse Hooggerechtshof benadrukt dat transgender personen nog steeds worden beschermd tegen discriminatie. Dit geldt specifiek in situaties waarin hun geslachtsverandering een rol speelt.
Critici, zoals Amnesty International, noemen de uitspraak “schadelijk voor de rechten van transgender personen”. Volgens de mensenrechtenorganisatie schendt het uitsluiten van transgender vrouwen mensenrechten en wordt toegang tot vrouwspecifieke diensten erdoor belemmerd.