Jim Bousaid: “Centrale Bank moet zich laten horen in tijden van crisis”

Jim Bousaid, voormalig directeur van de Hakrinbank en voormalig commissaris van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), heeft scherpe kritiek geuit in gesprek met ABC op het huidige monetaire beleid en de communicatie van de CBvS. 

Volgens Bousaid is de stilte van de Centrale Bank in deze economische crisis niet alleen zorgwekkend, maar ook schadelijk voor het vertrouwen in de Surinaamse munt. Bousaid benadrukt dat de primaire verantwoordelijkheid voor het wisselkoersbeleid bij de centrale bank ligt, en niet bij het ministerie van Financiën. “Wanneer de Centrale Bank een vertrouwenwekkende verklaring afgeeft, zorgt dat voor rust op de financiële markten en vermindert het speculatie, dat vaak leidt tot koersverhogingen”, stelt hij. 

Hij wijst erop dat in andere landen notulen van Centrale Bank-vergaderingen openbaar worden gemaakt om marktverwachtingen bij te sturen en speculatie te beperken. De Surinaamse dollar (SRD) is recentelijk aanzienlijk in waarde gedaald, van 28 naar 35 per Amerikaanse dollar. Bousaid beschrijft deze situatie als een ‘perfecte storm’, veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder de snelle versoepeling van het monetaire beleid zonder stabiele overheidsfinanciën, perverse reacties van de valutamarkt, de internationale stijging van de Amerikaanse dollar en de vraag naar vreemde valuta door uitgegeven bedrijfsobligaties in vreemde valuta.  

Kritiek op Open Markt Operaties

Bousaid uitte tegenover ABC ook kritiek op de huidige Open Markt Operaties (OMO) van de CBvS. Hij stelt dat de Centrale Bank agressief op de markt is met OMO’s, waarbij de rentes rond de 50 procent liggen, terwijl het inflatiepercentage rond de 15-20 procent wordt verwacht. “Het verschil is het hoogste in de wereld”, aldus Bousaid. 

Hij benadrukt dat Suriname in de groei- en herstelfase investeringen nodig heeft, wat betekent dat de kosten van krediet zo laag mogelijk moeten zijn. 

Tot slot riep Bousaid op tot meer transparantie en een doordachte beleidsvorming om economische stabiliteit te waarborgen. Hij pleit voor een marktgestuurde benadering met maximale transparantie, zodat marktwerking en concurrentie verbeteren en bedrijven gedwongen worden hun prijzen eerlijk te houden.

error: Kopiëren mag niet!