Het “strooien met geld” in de laatste weken voor verkiezingen is een fenomeen dat in veel landen voorkomt, en ook in Suriname speelt dit een grote rol. Het verwijst naar de praktijk waarbij politieke partijen of zittende regeringen vlak voor de verkiezingen extra uitgaven doen of beleidsmaatregelen nemen die bedoeld zijn om kiezers gunstig te stemmen.
“Het rommelt aardig in politiek Suriname“, zegt de gepensioneerde Eugene, die de ontwikkelingen op de voet volgt. Hij zegt dat het strooien met geld in verkiezingstijd verschillende vormen kan aannemen.
We zien op sociaal vlak het verhogen van sociale uitkeringen, het uitdelen van voedselpakketten of andere vormen van directe financiële steun.
Op het gebied van infrastructurele projecten zien wij het versneld uitvoeren van projecten, zoals het asfalteren van wegen of het bouwen van bruggen, om de zichtbaarheid van de regering te vergroten.
En dan hebben wij de beloften. Het doen van grote beloften inzake toekomstige projecten of voordelen, zonder dat er een duidelijke financiering is. Daarbij wordt er ook geen plan van aanpak gedeeld met de samenleving, dan alleen maar een zee van woorden.
Voor mensen die al heel lang wachten op een benoeming is het in verkiezingstijd de kans. Het benoemen van mensen in overheidsfuncties in ruil voor politieke steun.
“Niks nieuws zijn wij geneigd te zeggen. Toch geeft het een ander gevoel voor wat betreft de komende verkiezingen en dat denkt, als ik de berichten zo volg, het gros van de Surinamers.”
Maar, dit soort praktijken kan de integriteit van het verkiezingsproces ondermijnen, omdat het kiezers kan beïnvloeden op basis van directe materiële voordelen in plaats van op basis van politieke overtuiging. Ook leidt het tot oneerlijke concurrentie tussen politieke partijen, waarbij partijen met meer financiële middelen een onevenredig groot voordeel hebben.
“Waar we ook stil bij moeten staan is dat de overheidsfinanciën behoorlijk worden belast, vooral als de extra uitgaven niet duurzaam zijn. Met elk extraatje ben ik blij, zoals nu weer de SRD 1.500 voor ambtenaren die de president heeft aangekondigd. Alleen is het vreemd dat er dus wel een budget is voor deze extra toelage, maar zoveel overuren van ambtenaren, zo ook salarissen die een probleem zijn om uit te betalen.“
“Ik blijf het schaakspel volgen”, aldus Eugene.