Minister van Defensie en VHP-kandidaat Krishna Mathoera benadrukte tijdens een interview met Faried Pierkhan in RBN’s in Kal Aaj Aur Kal het belang van integriteit, internationale samenwerking en een dienstbaar leger. Ze sprak over haar dubbele rol als minister en politicus, de uitdagingen van Defensie en haar visie op Suriname’s veiligheid.
Politiek en persoonlijke keuzes
Mathoera, die op plek 3 staat op de VHP-lijst voor Paramaribo, reageerde op vragen over haar politieke loopbaan en persoonlijke achtergrond. Ze bevestigde dat ze haar meisjesnaam altijd heeft gebruikt, ook tijdens haar huwelijk met een militair. Over haar aanwezigheid bij de Maha Kumbh Mela in India – waarop kritiek kwam vanwege haar islamitische geloof – zei ze: “Surinamers zijn multicultureel. Ik ga uit respect naar mandirs en kerken, maar mijn geloof blijft de islam.”
Defensie: beperkt budget, grote uitdagingen
Als minister gaf Mathoera aan dat het leger zich vooral richt op binnenlandse taken, zoals grensbewaking, humanitaire hulp en cyberveiligheid. Ondanks een krap budget (83% gaat naar personeel) zijn er successen geboekt:
“We hebben een schip voor maritieme surveillance gehuurd, verminderden corruptie en trainden militairen via internationale samenwerkingen.” Over het Tigri-gebied zei ze: “We verzamelen informatie en kiezen voor diplomatie, maar onze claim staat vast.”
Toekomstplannen en kritiek
Op de vraag of Suriname een kleiner, efficiënter leger nodig heeft, antwoordde Mathura: “We moeten mobiliteit behouden voor calamiteiten, maar investeren in reservisten en vrijwillige bootcamps voor jongeren.” Over kritiek dat ministers campagne voeren met overheidsmiddelen, reageerde ze: “Ik gebruik mijn dienstvoertuig alleen voor werk. Campagne voer ik privé, met sponsoring van supporters.”
Internationale samenwerking
Mathura noemde de samenwerking met o.a. de VS, Nederland en Frankrijk essentieel voor training en donaties. Over het conflict tussen Guyana en Venezuela zei ze: “We steunen het CARICOM-standpunt voor dialoog, maar Suriname’s belangen komen eerst.”
Tot slot verwees ze naar een recent onderzoek waaruit blijkt dat het leger het meeste vertrouwen geniet onder Surinaamse overheidsinstellingen: “Dat is een eer, maar we blijven werken aan verbetering.”
- Klik op deze link om het gehele interview te kunnen zien.