Marinus Bee, voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA) en prominent ABOP-lid, blikt terug op zijn vijfjarig voorzitterschap en de politieke toekomst van Suriname in een interview met Faried Pierkhan in RBN’s- Kal Aaj Aur Kal.
Met zijn kenmerkende rust en diplomatieke aanpak deelt hij inzichten over leiderschap, etnische representatie en de aanstaande verkiezingen.
Van parlementariër tot voorzitter
Bee beschrijft zijn politieke carrière als een organisch proces. “In 2015 werd ik voorgedragen als vicevoorzitter, toen ontstond het besef dat ik een leidende rol kon spelen”, vertelt hij. Zijn ervaring als districtssecretaris en parlementariër sinds 2010 vormde de basis voor zijn leiderschap. Over zijn kalme houding in het vaak rumoerige parlement zegt hij: “Rust is cruciaal. Boosheid leidt tot slechte besluiten.” Toch geeft hij toe soms getriggerd te worden, vooral door “hypocriete standpuntwissels” van collega’s.
Historische representatie
Voor het eerst in 300 jaar bekleden marrons topposities in Suriname: Ronnie Brunswijk als vicepresident en Marinus Bee zelf als DNA-voorzitter. Hij relativeert de “lange wachttijd”: “Niets komt voor zijn tijd. Net als hindoestanen en Javanen hebben marrons gestreden voor erkenning. Educatie was ons belangrijkste wapen.” Hij benadrukt inclusiviteit: “Suriname bouwen we samen, met ruimte voor iedere groep.”
Prestaties en uitdagingen
Onder zijn leiding nam DNA 107 wetten aan, waaronder cruciale IMF-hervormingen. “Ondanks Covid haalden we deadlines en versterkten we internationale banden, zoals met de Nederlandse Tweede Kamer”, aldus Bee. Hij noemt ook de aanval op het parlement in februari 2023 een dieptepunt, maar prijst de justitiële afhandeling: “Dit zal zich niet herhalen.”
ABOP en de verkiezingen
Als ABOP-kandidaat (#2 op de lijst) mikt Marinus Bee op groei: “Van 1 zetel in 2005 naar 9 in 2020. Nu streven we naar 12+.” Hij erkent de verschuiving van traditionele kiezersbastions (Marowijne, Brokopondo) naar stedelijke gebieden (Paramaribo, Wanica). Over polarisatie waarschuwt hij: “Na 25 mei moeten we verder als één volk.”
Persoonlijke reflectie
Op de vraag wat hem motiveert, antwoordt hij: “Geloof in een beter Suriname. Soms moet je pijn lijden voor vooruitgang.” Over zijn toekomst blijft hij pragmatisch: “Ik voel me thuis in de wetgevende rol, maar de partij beslist.”
Met de verkiezingen in aantocht blijft Marinus Bee een sleutelfiguur, zowel als staatsman en politicus. Zijn boodschap? “Consistentie en verbinding zijn de weg vooruit.”
- Klik op deze link om het gehele intervieuw te kunnen zien.