Trump’s tarievenoorlog raakt ook Suriname: econoom waarschuwt voor economische schokgolven

In een exclusief interview met Faried Pierkhan in RBN’s Kal Aaj Aur Kal, analyseerde econoom en ex-directeur van de Hakrinbank, Jim Bousaid, de wereldwijde gevolgen van de protectionistische maatregelen van de Amerikaanse president Donald Trump. Met nieuwe invoertarieven tot 34% – waaronder een algemeen tarief van 10% voor landen als Suriname – dreigt een handelsoorlog die kleine economieën hard kan raken.

Historische parallel met jaren ’30

Jim Bousaid schetst een zorgwekkende parallel met de jaren ’30, toen hoge tariefmuren (zoals de Smoot-Hawley-wet) de Grote Depressie verergerden. “Na WO II koos de wereld juist voor samenwerking via de WTO, IMF en Wereldbank. Trump blaast dat systeem nu op,” aldus Bousaid. Hoewel de VS ooit pleitbezorger was van vrijhandel, wil het nu “een unipolaire wereld afdwingen”, vooral om China’s opmars te stuiten.”

Suriname: beperkte directe impact, maar wel risico’s

Directe export naar de VS (goud, ruwe olie, hout) blijft grotendeels buiten schot, maar indirecte effecten zijn onvermijdelijk:

Duurdere import: Consumentenproducten uit de VS (via China) worden duurder door kettingreacties. “De Surinamer merkt straks aan z’n iPhone of medicijnen dat Trump’s tarieven doorberekend worden”, zegt Bousaid.

Alternatieven nodig: Bousaid pleit voor regionale samenwerking (CARICOM, Brazilië) om afhankelijkheid van de VS te verminderen. “Overheden moeten importeurs helpen nieuwe markten te vinden.”

Oliewinst onder druk

Ook Surinames opkomende olie-industrie krijgt te maken met lagere olieprijzen door recessievrees. “Gelukkig is onze offshore-kostprijs laag ($30 per vat), dus we blijven winstgevend”, stelt Jim Bousaid gerust. Wel waarschuwt hij voor vertraging in investeringen als de prijs verder daalt.

Politieke oproep: “Geen clowns aan de macht”

Scherp kritisch was Jim Bousaid op de Surinaamse verkiezingscampagnes: “Partijen praten over ‘redders’, maar niet over hoe ze onze zwakke instituties gaan versterken voor de olie-opbrengsten.” Hij drong aan op een “IMF 2-programma gericht op capaciteitsopbouw” en een belastinghervorming om overbesteding tegen te gaan.

Wereldwijd domino-effect

Volgens Jim Bousaid isoleert de VS zichzelf: “China, de EU en Azië zoeken nu nieuwe partners. Alleen verliezers in een handelsoorlog.” Vooral arme exportlanden (Vietnam, Barbados) worden hard geraakt. Barbados’ premier Mia Mottley waarschuwde al voor stijgende voedsel- en medicijnprijzen in de Caraïben.

Conclusie: Terwijl Trump’s tarieven de Amerikaanse consument treffen, moet Suriname anticiperen op verschuivende handelsstromen. “Alertheid en regionale samenwerking zijn cruciaal”, sloot Jim Bousaid af.

  • Klik op deze link om het gehe;e interview met de heer Bousaid te kunnen zien.

error: Kopiëren mag niet!