Door strengere controle van de Franse autoriteiten op de import van landbouwproducten uit Suriname, waaronder bananen, is er al enige tijd op de lokale markt een overschot. Resultaat van het bananen overschot is dat de prijs flink is gedaald. De prijs van een kilo banaan bij de markt varieert nu tussen SRD 20 en SRD 35. Normaliter ligt de prijs van 2 tot 3 maal hoger; ooit zelfs rond de SRD 100 per kilo. De banaan is een veel gevraagd landbouwproduct in de Surinaamse keuken.
Daarnaast draait rond de banaan een nogal drukke micro-industrie. Er wordt de bekende bananen chips van gemaakt. Verpakt in doorzichtige plastieken verpakking zijn bananenchips van verschillende merken en producenten overal in supermarkten te vinden. Voor de consument komen de lage prijzen van de banaan in deze dure tijd hen heel goed uit.
Aanders is het voor de bananentelers. Door de lage marktprijs verdienen de vele bananenboeren in vooral de districten Commewijne, Wanica en Saramacca en Nickerie nauwelijks hun investeringen terug.
Door de heel goede prijzen tot recentelijk nog vanwege de export naar Frans Guyana hebben vele boeren investeringen gepleegd in de aanplant van banananaanplanten.
Bananenaanplanten
Er zijn vele kleine aanplanten van 100 tot 200 bananenplanten, maar er zijn ook aanplanten aangelegd van 1000 tot 3000 planten. De bananenplant groeit gemiddeld iets meer dan 1 jaar en draagt slechts 1 keer.
Frans Guyana hanteert al langer dan 10 jaar een lijst van verboden producten die het land niet mogen binnenkomen, zoals manja’s, bananen en andere fruitsoorten. Hoewel er sprake is van een van zogenaamde “open grens” tussen Suriname en Frans Guyana, wordt tot voor kort vaak door de vingers gezien dat landbouwproducten heen en weer werden gesmokkeld.
De Franse autoriteiten voeren nu echter strengere controles uit, uit angst voor de verspreiding van ziektes en plagen via Surinaamse producten. Dit heeft geleid tot ophopingen van landbouwproducten op de lokale markt. Deze situatie belemmert de marketing van landbouwproducten. In Frans Guyana is er veel vraag naar verse groenten en producten uit Suriname.