Middels een keurige, heldere en excellent onderbouwd stuk heeft het Onafhankelijk Kiesbureau ons ervan overtuigd dat zijn beslissingen in de zaak van de overleden kandidaat-DNA-lid Belfort, gestoeld is op een degelijke en heldere interpretatie van de kieswetgeving in Suriname.
Het stuk van het OKB is als reactie op een opiniestuk van een juriste die ooit ook deel heeft uitgemaakt van de verkiezingsautoriteiten. Nu zien we al een hele tijd, zeker vanaf het moment dat betrokken juriste minister van Justitie en Politie mocht zijn in een der kabinetten van president Bouterse, dat de opvattingen en standpunten die betrokken mevrouw zich aanmeet, niet meer helder en juridisch sluitend zijn, maar diffuus door de politieke partijdigheid die betrokkene beperkt in haar denken. Met haar stuk heeft betrokken juriste en voormalig minister geprobeerd om de NDP naar de mond te praten.
De NDP heeft een aantal personen gekozen om te plaatsen op de kandidatenlijst van DNA. Een aantal mensen dat zich in elk geval niet geroepen voelt voor de lagere functies in de DR en RR, heeft in het overlijden van Belfort een kans gezien om een laatste poging te wagen om toch op de lijst te komen. Binnen de NDP zijn er stemmen, hoe dominant dat weten we niet, die pleiten voor het plaatsen van personen van ‘kaliber’ op de opengevallen plek van de overleden politicus die overliep van de ABOP naar de NDP.
Nadat de lijsten van de NDP zijn bekendgemaakt, hebben bepaalde mensen teleurgesteld gereageerd dat hun naam nergens voorkomt, ondanks dat ze zo zichtbaar op social media huis aan huis hebben gelopen met de groten van de partij. Velen hebben vol gas gegeven op Facebook en alles en iedereen van de VHP vooral beantwoord met scheldkanonnades. Er is zelfs een geval waarbij een NDP’er de president van Suriname uitgemaakt heeft voor ‘kafir’: een ongelovige (in het Arabisch) die geen recht zou hebben om in een moskee te zitten. Zulke radicale ideeën hebben NDP’ers open en bloot op Facebook, met foto’s van de president, verkondigd. De partijstructuren hebben deze mensen niet tot orde geroepen.
Diezelfde benadering was er niet toen Ashwin Adhin van de NDP een moskee bezocht, overigens was dat ook niet de eerste keer. In elk geval heeft een aantal mensen ook flink racistische boodschappen vanuit NDP-gelieerden verkondigd, niet beseffende soms dat men eigen buurtgenoten en familie aan het discrimineren is. Deze mensen hebben alles gedaan wat van de NDP verwacht werd om op te vallen en aan te vallen. Aan het eind van de dag hebben enkelen het niet gehaald, op geen enkele lijst. Deze mensen hebben dan furieus gereageerd en enkelen hebben uit boosheid de paarse vlaggen die royaal hingen voor hun huis, weggehaald. Ze zijn boos, ze doen niet meer mee. Achteraf blijkt ook dat die boosheid komt omdat enkelen de RR- of DR-plek zagen als een aanvulling van inkomen op een karig pensioen. De mensen hebben dus hun gal gespuugd over de Surinaamse jeugd en het volk, niet omdat men oh zo graag de buurt en de omgeving wenste te dienen, maar om hun inkomen bij te spijkeren. Voor die mensen is de opvatting van het OKB over de vervanging van de overleden kandidaat niet welkom. Het is slecht nieuws.
In elk geval heeft deze zaak ons geleerd dat de politici in Suriname puur voor hun eigen belang gaan. Een ressortraad in Suriname is een groep van gekozen volksvertegenwoordigers (een raad) in een ressort. De ressortraden behoren samen met de districtsraden tot het regionaal bestuur van Suriname. De bestuurlijke indeling is geregeld in hoofdstuk 21 van de Grondwet van Suriname. Artikel 161 lid 3 uit dit hoofdstuk bepaalt dat de ressortraad het hoogste politiek-bestuurlijke orgaan is van een ressort.
Een ressort is een bestuurlijke eenheid die behoort tot de laagste, meest gedecentraliseerde, bestuurslaag. Boven de ressortraad bevindt zich de districtsraad en op landelijk niveau De Nationale Assemblée. Bij elkaar kennen de 10 districten van Suriname 62 ressorten. Een districtsraad is een groep volksvertegenwoordigers (een raad) in een van de tien districten van Suriname. De raad is belast met de regelgeving en het bestuur van het district. De districtsraden behoren tot de decentrale bestuursstructuur van Suriname.
De bestuurlijke indeling is geregeld in hoofdstuk 21 van de Grondwet van Suriname. Artikel 161 lid 2 uit dit hoofdstuk bepaalt dat de districtsraad het hoogste politiek-bestuurlijke orgaan is van een district.
De districtsraden zijn de middelste bestuurslaag in Suriname, ze zijn geplaatst tussen De Nationale Assemblée en de ressortraden. De leden van de Assemblée en van de ressortraden worden gekozen tijdens de verkiezingen in Suriname die in principe vijfjaarlijks plaatsvinden. De leden van de districtsraden worden indirect gekozen. Artikel 131 van de Kiesregeling bepaalt dat de leden van de districtsraad worden aangewezen en verkozen verklaard.
De uitslagen van de verkiezingen van de ressortraden vormen de basis voor de zetelverdeling in de districtsraden. De zetelverdeling in een districtsraad is hiermee een afspiegeling van alle zetels in de ressortraden van een district.