Ruim 3300 jaar na zijn dood krijgt de wereld een glimp van het ‘echte’ gezicht van de Egyptische farao Toetanchamon. Niet via zijn iconische gouden dodenmasker, maar met behulp van kunstmatige intelligentie.
De Britse krant Express heeft op basis van recent dna-onderzoek en nieuwe forensische gegevens een reconstructie gemaakt van de beroemde jonge koning.
Het gouden dodenmasker van Toetanchamon straalt een bijna goddelijke perfectie uit, maar experts vermoeden al langer dat zijn werkelijke uiterlijk daar flink van afwijkt.
Express maakte met het AI-programma Midjourney een zo natuurgetrouwe impressie van hoe de farao er daadwerkelijk uitgezien zou kunnen hebben tijdens zijn korte leven.
De circa 1,68 meter lange Toetanchamon sterft als hij rond de 19 is, vermoedelijk aan complicaties van malaria in combinatie met een gebroken been. Zijn mummie vertoont duidelijke fysieke afwijkingen. De AI-reconstructie toont een jonge man met een smal postuur, een ingetrokken kin en opvallend grote tanden.
Hoewel hij vaak als een god wordt afgebeeld, tonen de beelden nu een jongen die vermoedelijk met pijn leefde. De huidskleur van Toetanchamon wordt ingeschat als een olijfkleurige tint.
In 1922 ontdekte de Britse archeoloog Howard Carter zijn grafkamer in de Vallei der Koningen en deed daarmee de meest spectaculaire ontdekking van de 20ste eeuw.